Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Kaleva Live: Katso suorana Oulun Py­rin­nön cheer­lea­de­rien jou­lu­näy­tös

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulussa pis­te­tään pystyyn keräys Uk­rai­na-avus­tuk­sia varten – Läm­pi­mien vaat­tei­den lisäksi etenkin en­sia­pu­tar­vik­kei­ta, ki­pu­lääk­kei­tä ja ma­kuu­alus­to­ja tar­vi­taan

Oulun keräyksen järjestäjät Riitta Jussila ja Taija Ruuskanen tulevan keräyspisteen tilojen edessä. – Voi olla, että tilat käyvät vähän pieniksi. Onneksi lisätilojakin on tarjottu eri yritysten suunnilta, Ruuskanen kertoo.
Oulun keräyksen järjestäjät Riitta Jussila ja Taija Ruuskanen tulevan keräyspisteen tilojen edessä. – Voi olla, että tilat käyvät vähän pieniksi. Onneksi lisätilojakin on tarjottu eri yritysten suunnilta, Ruuskanen kertoo.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulussa kerätään tällä viikolla lahjoituksia Ukrainaan. Avustuksia otetaan vastaan tämän viikon tiistain, keskiviikon ja torstain aikana aamuyhdeksän ja iltakuuden välillä Terwa Foodtruckin hallitilassa, Voudintie 8:ssa Oulussa. Keräystä järjestämässä olevan Taija Ruuskasen mukaan Oulun keräyspiste on vain yksi useista eri puolille Suomea viimepäivinä järjestetyistä Ukraina-avustuksien vastaanottopaikoista.

Oulun lahjoituspiste sai alkunsa Facebook-ryhmän keskustelusta, jossa toivottiin lahjoitusmahdollisuutta myös Ouluun. Ruuskanen lähti kyselemään kiinnostuneita ja saikin pian hommaan mukaan oululaisen Riitta Jussilan ja raahelaisen Päivi Törmäsen. Lisäksi Heidi Pitkänen vastaanottaa lahjoitettua tavaraa Kemi-Tornio-alueella ja kuljettaa lahjoitukset Oulun keräyspisteelle.

– Vastaanotamme ja hoidamme täältä Oulusta käsin tavaroiden kuljetuksen eteenpäin sekä Tampereen että Helsinki-Espoo-seudun eri avustuksia kerääville operaatioille ja niiden toimipisteille, Ruuskanen kertoo.

Oulun avustuksien keräyspiste toimiikin yhteistyössä ja apuna Facebookiin syntyneen avoimen Operaatio Toivo -ryhmän kanssa. Sillä on lahjoituksien vastaanottopisteitä muun muassa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Joensuussa. Operaatio Toivo on niin ikään yksittäisten ihmisten järjestämä operaatio, jonka kautta lahjoituksia kuljetetaan apua tarvitseville sekä etsitään hätämajoitusta Ukrainasta paenneille.

Lisäksi tapahtumia ja matkoja räätälöivä tamperelainen yritys Yamore Oy on yhtenä tahona aloittanut avustuksien keräyksen ja kuljetuksen Ukrainaan. Oulun keräyspisteeltä osa lahjoituksista kulkee myös heidän kauttaan. Ruuskanen kertoo Operaatio Toivon olevan yhteydessä eri viranomaistahoihin. Heidän kauttaan tulee tietoa siitä, millaisille lahjoituksille on isoin tarve.

– Toivomme ensisijaisesti ensiaputarvikkeita, kipulääkkeitä, pieniä lämmityslaitteita, taskulamppuja, paristoja, makuualustoja sekä termospulloja ja -mukeja, Ruuskanen luettelee.

Hän muistuttaa, etteivät he ota vastaan reseptilääkkeitä. Ensisijaisten tarvikkeiden lisäksi myös vaatteita toivotaan lahjoitettavaksi. Lahjoitukset on tarkoitus lajitella ja pakata ajatuksen kanssa, niin että avustukset päätyvät juuri sinne, missä niitä tarvitaan.

– Pakkaamme erikseen vaatepaketit vastaanottokeskuksiin ja hätämajoituksiin meneviksi. Rajalle meneviin lahjoituksiin ei ole syytä lykätä hirveää kasaa vaatteita, koska ne eivät ole siellä niitä ensisijaisia tarvikkeita.

Oulun keräyspisteen järjestäjien toive on, että lahjoitettavat tavarat pakattaisiin mahdollisimman selkeästi. Pakkauksiin on hyvä merkitä selvästi, mitä mikäkin sisältää, onko kyseisessä laatikossa tai pussissa olevat vaatteet naisten, miesten vai lasten vaatteita ja minkä kokoisia ne ovat. Pakkauksia ei myöskään ole syytä sulkea kunnolla kiinni esimerkiksi pakkausteipillä, sillä lahjoitukset joudutaan käymään läpi ennen niiden kuljettamista eteenpäin.

– Mitä paremmin tavarat on lajiteltu etukäteen, sitä helpompaa meidän työmme on.

Fakta

Näin voit auttaa

Oulun Ukrainaseura järjestää Ukraina-avustuskeräyksen Raksilan markettien parkkipaikalla Oulussa tiistaina 1.3. klo 19.30–20. Keräykseen voi tuoda lämpimien vaatteiden lisäksi etenkin kipulääkkeitä, laastareita, paristoja, taskulamppuja, vaippoja, kenkiä, hygieniatarvikkeita, vauvanruokaa ja makuupusseja.

Lisäksi useat eri hyväntekeväisyysjärjestöt keräävät lahjoituksia avuksi Ukrainaan. Lahjoitukset eri järjestöjen kautta voi tehdä kerta- tai kuukausilahjoituksena järjestöjen omilla verkkosivuilla.

Lääkärit ilman rajoja kerää lahjoituksia, joilla pyritään turvaamaan sairaanhoito kriisin aikana.

UNICEF sekä Pelastakaa Lapset auttavat Ukrainan lapsia niin psykososiaalisen tuen, suojan kuin hätäaputarvikkeidenkin osalta.

Punaisen Ristin katastrofirahaston sekä Kirkon ulkomaanavun Ukrainan sota -keräyksen tuotolla autetaan sodan uhreja.