Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Oulussa kou­lut­tau­tuu useiden alojen kan­sain­vä­li­siä asian­tun­ti­joi­ta kai­vo­sa­lal­le, jossa tar­vi­taan poh­joi­sen in­no­vaa­tioi­ta ja osaajia

Kaivostoiminnan haastamisesta on ollut hyötyä, sillä kaivannaisalan kehittäminen suuntautuu nyt voimakkaasti kohti vastuullisia ratkaisuja. Oulun yliopisto vastaa haasteisiin kehittämällä kaivostoimintaa ja sen tieteellistä opetusta.

Raaka-aineiden tarve kasvaa merkittävästi vihreän siirtymän vaatiman teknologian myötä. Ilman mineraaleja ja metalleja ei ole aurinkopaneeleja, tuulivoimaloita, akkuja tai älypuhelimia.

Hyvä keino vaikuttaa ympäristöasioihin on kaivannaisalan koulutukseen hakeutuminen, sillä kestävien ratkaisujen osaajia tarvitaan yhä enemmän.

Suomessa ja maailmalla käydään keskustelua kaivostoiminnan taloudellisesta, sosiaalisesta ja ekologisesta kestävyydestä. Samanaikaisesti EU on huolissaan siitä, että olemme useiden metallien ja mineraalisten raaka-aineiden osalta riippuvaisia Kiinasta ja muista EU:n ulkopuolisista maista.

Tällaisia kriittisiä raaka-aineita ovat muun muassa platina, nikkeli, koboltti ja kupari, joita tarvitaan esimerkiksi uusiutuvan energian tuotantoon, akkuteollisuuteen, sähköautoihin ja tietokoneisiin.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.