Suviseurat: Su­vi­seu­rat eivät olekaan Räys­kä­län ky­lä­kau­pal­le kul­ta­kai­vos

Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Tilaajille

Oulun yli­opis­ton tut­ki­jat olivat mukana mul­lis­ta­vas­sa ste­reo­nä­kö­tut­ki­muk­ses­sa – "Tu­lok­set ovat niin mer­kit­tä­viä, että op­pi­kir­jat on kir­joi­tet­ta­va uu­sik­si"

Oulun yliopiston tutkijat ovat tarkastelleet stereonäköä Sheffieldin yliopiston tutkijoiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Tuloksia voidaan soveltaa suoraan konenäön kehittämiseen.

Banaanikärpästen silmiä tutkittaessa saatiin selville, että banaanikärpäsillä on korkearesoluutioinen stereonäkö.
Banaanikärpästen silmiä tutkittaessa saatiin selville, että banaanikärpäsillä on korkearesoluutioinen stereonäkö.
Kuva: Digital Vision

Oulun yliopiston tutkijat ovat olleet mukana Sheffieldin yliopiston tutkijoiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jonka tulokset voivat olla merkittäviä ihmisen näköaistin kannalta.

Tutkimuksessa havaittiin, että banaanikärpästen stereonäkö eli kyky nähdä maailma kolmiulotteisesti on erittäin tarkka. Aiemmin on ajateltu, että kärpäset näkevät vain matalaresoluutioisen, ”pikselöityneen” kuvan maailmasta ja kykenevät hahmottamaan syvyyseroja vain hieman tai ei lainkaan.