Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Peruskoulut: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Työtaistelut: Kevään lak­ko­su­man taus­tal­ta löy­ty­vät neu­vot­te­lu­jär­jes­tel­män muutos, inf­laa­tio ja ki­ky-so­pi­muk­sen kaiut

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Oulun yli­opis­to lisää ky­ber­tur­val­li­suu­den opin­to­ja – alalle voi hakea ensi kevään yh­teis­haus­sa

Kyberturvallisuuteen liittyviä opintoja on Suomessa toistaiseksi vähän. Arkistokuva.
Kyberturvallisuuteen liittyviä opintoja on Suomessa toistaiseksi vähän. Arkistokuva.
Kuva: Laura Seppä

Oulun yliopisto vahvistaa kyberturvallisuuden osaajien koulutusta. Ensi kevään yhteishaussa voi hakea opiskelemaan kyberturvallisuutta tietotekniikan koulutusohjelman kautta.

Lisäksi keväästä alkaen tietotekniikan koulutusohjelman opiskelijat voivat suuntautua maisterivaiheessa kyberturvallisuuteen.

Kyberturvallisuuden osaajista on suuri pula. Heitä arvioidaan jo nyt puuttuvan työelämästä useita tuhansia, sanotaan Oulun yliopiston tiedotteessa.

– Kyberturvallisuusalan koulutukselle on suuri tarve. Muun muassa Jyväskylän yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että alan koulutusta on liian vähän eikä se vastaa teollisuuden tarpeita, sanoo Oulun yliopiston ja Maanpuolustuskorkeakoulun yhteinen professori Kimmo Halunen tiedotteessa.

Oulun yliopistossa järjestetty koulutus painottuu tekniseen osaamiseen. Päätavoite on, että kyberturvallisuuteen erikoistuva osaa suunnitella, kehittää, testata ja arvioida kyberturvallisia järjestelmiä, ohjelmistoja ja laitteita.

Halunen sanoo, että kyberturvallisuuteen liittyvää tutkimusta on tehty Oulun yliopistossa jo 25 vuotta.

Kyberturvallisuudella tarkoitetaan digitaalisen ja verkottuneen yhteiskunnan tai organisaation turvallisuutta ja sen vaikutusta niiden toimintoihin.

Kyberturvallisuutta opetetaan Suomen yliopistoissa toistaiseksi melko vähän. Jyväskylän yliopistossa on kyberturvallisuuden maisteriohjelma.

Syy alan koulutuksen vähäisyyteen on  Halusen mukaan se, ettei kyberturvallisuuden kasvavaan tarpeeseen yhteiskunnassa ole herätty ajoissa.