Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaleva live: Katso pai­kal­lis­ta jal­ka­pal­loa suorana – ACO/OLS kohtaa Her­cu­lek­sen

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Oulun seudun teillä olevan ok­to­murs­ke­pö­lyn ter­veys­vai­ku­tus kiin­nos­taa tut­ki­jaa – "Tähän asiaan on tie­teel­lis­tä ja yh­teis­kun­nal­lis­ta kiin­nos­tus­ta"

Oktomurskepölyn terveysvaikutusten tutkiminen vaatisi aikaa ja rahaa.

Professori Jouni Jaakkola uskoo, että oktomurskepölyn terveysvaikutuksia koskeva tutkimus syntyisi ilman muuta, jos joku laittaisi rahat pöytään.
Professori Jouni Jaakkola uskoo, että oktomurskepölyn terveysvaikutuksia koskeva tutkimus syntyisi ilman muuta, jos joku laittaisi rahat pöytään.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun seudun ajoteiltä löytyvän oktomurskepölyn mahdollisia vaikutuksia ihmisten terveyteen kannattaisi hyvinkin tutkia. Näin arvelee kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola Oulun yliopistosta. Hän on myös ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen (CERH) johtaja Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Oulun seudulla asfaltissa on vuosien ajan käytetty terästeollisuuden ferrokromikuonasta tehtyä oktomursketta kiviaineksena, ja siitä syntyvät tiepölyhiukkaset ovat uuden tutkimuksen mukaan äärimmäisen kovia ja teräviä. Ne kuluttavat nopeasti moottoreita, ja jos ne kerran kuluttavat metallia, vaikuttavatko ne jotenkin ihmisten terveyteen?

Autojen jakopäiden nopeaa kulumista Oulun seudulla tutkineet tutkijat ovat toivoneet, että tiepölyjen terveysvaikutuksia tutkivat tahot kiinnostuisivat asiasta.

Jaakkola ei ole perehtynyt nyt tehtyyn tutkimukseen. Hän arvioi asiaa aiempaan tietoon  pohjautuvan riskinarvioinnin perusteella.

– Vaikka isommat hiukkaset hiertävät autojen osia, olisin itse enemmän huolestunut mahdollisten pienten hiukkasten kemiallisista ominaisuuksista, Jaakkola pohtii.

Lähtökohtaisesti häntä kiinnostaa ainakin kromin esiintyminen hengitettävässä tiepölyssä, sillä kromi on hengitysteitä ja ihoa ärsyttävää ainetta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.