Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

Oulun Mat­kai­lun toi­mi­tus­joh­ta­jan pai­kal­ta ve­täy­ty­vä Päivi Pent­ti­lä toivoo, että Oulussa pa­nos­tet­tai­siin enemmän mat­kai­luun: "Siihen pitää löytyä rahaa."

Päivi Penttilälle on usein sanottu, että ”eihän Oulu ole mikään matkailukaupunki”. Hän itse on täysin eri mieltä.

Oulu
Päivi Penttilä siirtyy Oulun Matkailun toimitusjohtajan paikalta muihin tehtäviin elokuun alussa.
Päivi Penttilä siirtyy Oulun Matkailun toimitusjohtajan paikalta muihin tehtäviin elokuun alussa.
Kuva: Pekka Kallasaari

Oulun Matkailun toimitusjohtaja Päivi Penttilä pursuaa energiaa, vaikka menossa ovat hänen viimeiset hetket nykyisessä pestissään. Elokuun alussa Penttilä suuntaa uusiin kuvioihin, joista hän on vielä toistaiseksi vaitonainen.

– Matkailuala ei jää kokonaan, mutta palaan isompaan kuvaan sinä mielessä, että mukaan tulee myös muita toimialoja, joiden kanssa teen töitä.

Kuluneet kolme vuotta ovat olleet antoisaa aikaa. Penttilän puheessa vilahtaa usein sana ”näköala­paikka”.

– Monelle tulee yllätyksenä se, kuinka iso matkailuklusteri Oulun alueella on: yli 1 000 yritystä, 4 500 henkilötyövuotta ja 460 miljoonaa euroa liikevaihtoa.

Musertava korona

Aina ei ole kuitenkaan ollut helppoa. Penttilän aikakauteen sisältyy myös korona-aika, joka on ollut monelle matkailualan yritykselle musertava.

Ennen koronaa Oulun matkailussa ehdittiin saada kasvua kansainvälisillä markkinoilla.

– Vuonna 2019 rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat erittäin hyvin: Saksa +17 prosenttia, Hollanti +32, Kiina +29 ja Japani +46. Siinä mielessä korona tuli uskomattoman huonoon aikaan. Matkailu on pitkäjänteistä työtä, jossa haetaan pitkäaikaisia kumppaneita, Penttilä sanoo.

Viime kesä oli kuitenkin kirkas valopilkku keljun ajanjakson keskellä. Heinäkuussa vapaa-ajan matkailu kasvoi Oulussa +12 prosenttia ja kotimaan matkailu yhden prosentin.

Kun rajat aukesivat, Visit­Oulu kohdensi välittömästi digimarkkinointiaan Pohjois-Norjaan. Norjalaisia kävikin Oulussa 89 prosenttia aiempaa enemmän.

– Oulu oli Suomen suurista kaupungeista nopein toipuja. Se kertoo myös potentiaalista, johon pitäisi tarttua.

Pulaa käsipareista

Penttilän mukaan hänelle sanotaan toisinaan vähättelevään sävyyn, että ”eihän Oulu ole mikään matkailukaupunki”.

– Olen täysin eri mieltä. Me emme vain panosta riittävästi. Oulu on kaukana monen muun kaupungin tasosta. Oulussa ei ole tehty Tampereen ja Helsingin kaltaista isoa päätöstä, että halutaan olla matkailukaupunki.

Oulun Matkailulla on Penttilän lisäksi ainoastaan yksi toinen työntekijä. Hankkeiden myötä väliaikaisia käsipareja on tullut enemmänkin. Tällä hetkellä niitä on kuusi. Ero on silti suuri, jos vertaa Visit Tampereen kahteenkymmeneen vakituiseen työntekijään.

– Siinä on iso ero. Matkailuun tulee panostaa ja siihen pitää löytyä myös rahaa. Nykyaikaisen markkinoinnin pitää hengittää, olla iholla ja pystyä reagoimaan. Kaikkea ei voi ostaa ulkopuolelta.

Tampereella syntyneenä hän jännää, viekö entinen tai nykyinen kotikaupunki voiton tänään keskiviikkona, kun julkistetaan Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026. VisitOulu ei ole vielä ollut aktiivisesti hankkeessa mukana.

– Vaikka kyse on kulttuuripääkaupunkihankkeesta, tulee ymmärtää varhaisessa vaiheessa, mitkä ilmiöt siihen kiinnittyy. Siinä vaiheessa, kun hanke toivottavasti toteutuu, ei pitäisi olla yhtäkään erillistä kehittämishanketta, vaan kaikkien pitäisi puhaltaa yhteen hiileen.

Penttilä myöntää, että häntä on headhuntattu matkan varrella myös Etelä-Suomeen matkailutehtäviin. Oulu pysyy kuitenkin kotikaupunkina jatkossakin.

– Oulun Matkailun myötä minusta on tullut intohimoinen Oulun puolesta puhuja. Se työ ei lopu.

Päivi Penttilä

Syntynyt Tampereella 1978

Koulutus: KTM, HuK

Työ: Oulun Matkailun toimitusjohtaja elokuun alkuun saakka, sitä ennen muun muassa Polar Electron markkinointipäällikkö ja mediatoimistoketju Posterscopen Suomen yksikön vetäjä.

Perhe: Puoliso ja 3 lasta.

Harrastukset: Luonnossa liikkuminen, matkailu, huilun soittaminen.

Suosikki matkakohde: Talvimatkailu Oulun seudulla ja Lapissa.