Tilaajille

Oulun koulun kirk­kain helmi on Ou­lun­sa­lon entinen kun­nan­ta­lo – "Oltiin nuoria ja aja­tel­tiin, että nyt näy­te­tään, lyödään hep­naa­dil­la niin kuin Alvar Aal­to­kin nuo­re­na"

Oulun koulu eli Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolla 1970-1980-luvuilla syntynyt arkkitehtuurisuuntaus näkyy puhtaimmillaan Oulunsalon entisessä kunnantalossa ja koko taajaman omaperäisessä keskustassa. Kuljimme alueella kierroksen yhdessä kunnantaloa suunnittelemassa olleen Kari Niskasaaren ja kaavoitusarkkitehti Pia Krogiuksen kanssa.

Nyt ollaan regionalismin ytimessä. Kun seisoo parkkipaikalla Kauppiaantien varrella Oulunsalossa, länteen avautuu näkymä entiseen kunnantaloon, idässä seisoo liikerakennus ja etelässä asuinrakennus, punatiilisiä kaikki ja tunnistettavasti samaa tyylisuuntaa edustavia.

Merkkiteos, sanoo Oulunsalon kunnantalosta kaavoitusarkkitehti Pia Krogius, täydellisin toteutuma Oulun koulun asenteesta. Krogius on vetänyt juuri valmistunutta projektia, jossa on inventoitu Oulussa olevat Oulun koulun arkkitehtuurin kohteet.