Suviseurat: "Nämä ovat oikein hauskat fes­ta­rit", sanoo nuori seu­ra­vie­ras Anna Kar­hu­maa Lopen su­vi­seu­roil­la

Koronarajoitukset: Ko­ro­na­toi­met päät­ty­vät Suomen ra­joil­la per­jan­tai­na

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Oulun kau­pun­gin­val­tuus­ton kes­kus­ta­ryh­mä ir­ti­sa­nou­tuu Moi­la­sen ih­mis­ros­ka­pu­heis­ta ja pa­hoit­te­lee niitä – puo­lue­sih­tee­ri­kin tuo­mit­see

Oulun kaupunginvaltuuston keskustalaisjäsen Riikka Moilanen kutsui maanantain valtuustokokouksessa vähäosaisia päihderiippuvaisia ”ihmisroskaksi”.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen sanoo, että ryhmä irtisanoutuu täysin siitä, että ihmisiä kutsutaan roskaksi. Arkistokuva. Riikka Moilanen pahoitteli sanavalintaansa erillisessä puheenvuorossa. Arkistokuva.
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen sanoo, että ryhmä irtisanoutuu täysin siitä, että ihmisiä kutsutaan roskaksi. Arkistokuva.
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen sanoo, että ryhmä irtisanoutuu täysin siitä, että ihmisiä kutsutaan roskaksi. Arkistokuva.
Kuva: Jukka Leinonen

Oulun kaupunginvaltuuston keskustalaisjäsen Riikka Moilanen kutsui maanantain valtuustokokouksessa vähäosaisia päihderiippuvaisia ”ihmisroskaksi”. Myöhemmin Moilanen pahoitteli erillisessä puheenvuorossa sananvalintaansa. 

Keskustan valtuustoryhmä irtisanoutuu Moilasen puheista. 

– Keskustan ryhmä irtisanoutuu täysin siitä, että ihmisiä sanotaan roskaksi. Pahoittelen tapahtunutta ryhmän puolesta. Me emme halua yhtyä tämmöisiin ajatuksiin, keskustaryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen sanoo Kalevalle.

Kolmosen mukaan Moilaselta pääsi suustaan sammakko, joka ei edusta keskustan arvoja.

– Ihmiselämä itsessään on arvo. Sen tukeminen ja rohkaisu kuuluu meidän perusarvoihimme. Keskustalaisiin arvioihin kuuluu tukea niitä ihmisiä, jotka eivät itse siihen pysty. Me haluamme huolehtia myös heikompiosaisista, Kolmonen painottaa. 

Riikka Moilanen pahoitteli sanavalintaansa erillisessä puheenvuorossa. Arkistokuva.
Riikka Moilanen pahoitteli sanavalintaansa erillisessä puheenvuorossa. Arkistokuva.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Kolmonen on itse toiminut siviilityönsä ohessa vankilapappina. Tuossa tehtävässä hän on nähnyt monenlaista: syrjäytyneitä ja rikoksen poluille ajautuneita ihmisiä sekä päihderiippuvaisia. 

– Se vetää monesti hiljaiseksi. Me kukaan emme ole oman elämämme käsikirjoittajia. Kuka tahansa ihminen voi olla joskus siinä tilanteessa, ettei voi itse itseään auttaa. 

Vaikka keskustaryhmä irtisanoutuu Moilasen puheista, ei häntä olla heittämässä ryhmästä ulos. 

– Emme jätä Riikkaa. Keneltä tahansa saattaa joskus päästä ajattelematonta suustaan.

Myös keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen otti kantaau twiitissään oululaisen sanavalinnoitoihin. Ne eivät Pirkkalaisen mukaan vastaa Keskustan arvoja.

– Periaatteemme jokaisen ihmisen arvokkuudesta on horjumaton. Näin toteaa tuore periaateohjelmamme. En voi hyväksyä Oulun valtuutettu Riikka Moilasen sanavalintaa, se ei vastaa keskustan arvoja. Keskustalle kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, Pirkkalainen twiittasi maanantai-iltana. 

Myös keskustan  Pohjois-Pohjanmaan piiri on irtisanoutunut valtuutetun sanoista.

Lue myös: Nyt puhuu kohun keskelle ajautunut ou­lu­lais­val­tuu­tet­tu Riikka Moilanen: "Halusin kääntää keskustelun ih­mis­rauk­koi­hin, joilla on oikeasti hätä"

Lue myös: Oulun kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu Moilanen kutsui valtuuston kokouksessa vähäosaisia päih­de­riip­pu­vai­sia ”ih­mis­ros­kak­si”