Oulu

Oulun kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu Moilanen kutsui valtuuston kokouksessa vähäosaisia päih­de­riip­pu­vai­sia ”ih­mis­ros­kak­si”

Riikka Moilanen käytti puheenvuoron keskustan puhtaanapitoa koskevassa keskustelussa. Arkistokuva. KUVA: Maiju Pohjanheimo
Oulu 10.9.2018 19:58 | Päivitetty 10.9.2018 22:25
Heikki Uusitalo

Oulun kaupunginvaltuuston keskustalainen jäsen Riikka Moilanen kutsui maanantaina valtuuston kokouksessa syrjäytyneitä ihmisiä ihmisroskaksi. 

Moilanen käytti puheenvuoron Oulun kaupunkikeskustan puhtaanapitoa koskevassa keskustelussa.

– Nyt kysyisinkin, että tässä on kivetyksen likaisuutta ja muuta roskaamista käyty keskustelua, mutta mitä Oulun kaupunki aikoo tehdä sille ihmisroskalle, jota siellä on yllättävän paljon, siis tarkoitan niitä vähäosaisia ihmisiä, jotka käyttävät ammattimaisesti alkoholia, huumeita, päihteitä ja ovat ottaneet Isokadun nyt kodikseen. 

Moilanen myös totesi olevansa huolissaan kadulla majailevista ihmisistä. Hän jatkoi, että nuo ihmiset ovat turvallisuusriski muille ja riski elinkeinoelämälle, koska ne vaarantavat Oulun matkailun vetovoimaisuutta. 

– Ihmiset eivät vain yksinkertaisesti uskalla kulkea tuossa Isonkadun pätkällä.

Pian Moilasen puheenvuoron jälkeen valtuutettu Sebastian Tynkkynen (ps.) sanoi olevansa pettynyt keskustelun tasoon. 

Sebastian Tynkkynen ei hyväksynyt puhetta "ihmisroskasta". KUVA: JUKKA VUOKOLA

– Tässä kaupungissa ei ole ihmisroskaa, ei ole. Tässä kaupungissa on ihmisiä, joilla on ongelmia. Meidän ei pidä kysyä kaupungilta, mitä kaupunki tekee, ettei täällä olisi ihmisroskaa, vaan mitä me poliitikot voimme tehdä, ettei ihmisiä syrjäydy ja ajaudu ulos tästä yhteiskunnasta. Piste, Tynkkynen sanoi.

Moilanen pyysi myöhemmin anteeksi sanamuotoa erillisessä puheenvuorossa.

– Ikävää, jos loukkaa puheenvuorollaan jotakuta täällä salissa. Pyydän omalta osaltani anteeksi sitä, että käytin ehkä huonoa ilmaisua, kun puhuimme Rotuaarin ja Isonkadun siisteydestä. Jos tarkkaan kuuntelitte, niin puhuin myös siitä, että olen huolissani niistä ihmisistä, jotka asustelevat siinä, myös niistä muista oululaisista, jotka täällä kulkevat. Pyydän anteeksi, jos loukkasin jotakuta täällä salissa.

Oulun kaupunginvaltuuston keskustaryhmä irtisanoutui Moilasen puheista pian Kalevan uutisen jälkeen.

– Keskustan ryhmä irtisanoutuu täysin siitä, että ihmisiä sanotaan roskaksi. Pahoittelen tapahtunutta ryhmän puolesta. Me emme halua yhtyä tämmöisiin ajatuksiin, keskustaryhmän puheenjohtaja Jukka Kolmonen sanoo Kalevalle.

Kolmosen mukaan Moilasta ei silti olla heittämässä ulos ryhmästä.

Keskustelussa esitettyjen kysymysten jälkeen kunnossapitopäällikkö Kai Mäenpää vastasi Moilasen huoliin, että kaupungilla ei ole roolia siinä, saavatko ihmiset olla kadulla. 

– Se on poliisin tehtävä. Se ei ole muiden tehtävä puuttua ihmisten liikkumiseen tai olemiseen ja elämiseen, Mäenpää sanoi.

Riikka Moilanen on pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu ja entinen keskustan kansanedustaja. Vielä viime vuonna hän toimi Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Siiviliammatiltaan Moilanen on Pihlajalinna Oulun toimitusjohtaja.

Lue myös: Nyt puhuu kohun keskelle ajautunut ou­lu­lais­val­tuu­tet­tu Riikka Moilanen: "Halusin kääntää keskustelun ih­mis­rauk­koi­hin, joilla on oikeasti hätä"

Lue myös: Oulun kau­pun­gin­val­tuus­ton keskustaryhmä irtisanoutuu Moilasen ih­mis­ros­ka­pu­heis­ta ja pahoittelee niitä

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (141)

Riikka puhui asiaa. Sana muoto väärä. Olen Riikan tukena. Yksi sana ja potkut ei voi kukaan ymmärtää vain joka halua oll Rikkaa vastaan. Huume kauppa rehottaa Valkeassa . Poliisi vain vaikenee koska tiedätte mistä on kyse. Sitä ei saa sanoa ääneen käy muuten kuin Riikalle.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porvaripuolueen etuoikeutettu perijätär sanoi vahingossa mitä ajatteli. On piristävää että näitä ajatustensa paljastajia on. Saisi tulla lipsahduksia enemmänkin että ihmiset ymmärtäisivät ketä äänestävät.
Toimittajakunta on suomessa niin kuohittua ja kilttiä että he eivät totuutta saa esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuntuu joskus että päättäjät pitävät ihmisroskana kaikkia joilla ei mene niin hyvin kuin heillä. kyllä vaalien lähestyessä ääni kellossa muuttuu, olemme kuulemma kaikki saman arvoisia ja vaalimainokseenkin laitetaan työrukkasten kuva. aatteleppa itekki, paappa omalle kohalles...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt loppui asiakkuuteni Pihlajalinnassa. En käy sielä, vaikka työterveyttäni hoidetaan siellä. Tuollainen virheellinen rekrtytointi osoittaa Pihlajalinnan osaamattomuudesta. En luota sen lääkäreihin enkä muuhun henkilökuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joka toista haukkuu on itse se, sanottiin kun olin lapsi. Jotenkin vain tuli mieleen. Nuo "roskatkin" ovat jonkun lapsia, kenties vanhempia. Missä kuplassa sitä liihottelee, jos ei pysty inhimillisemmästä näkökulmasta sanojaan asettelemaan?
Pihlajalinna toimi ryhdikkäästi. Kyllä ihmettelen jos keskustapuolue riveissään pitää. Täysin ala-arvoista puhetta, joka ei hevin unohdu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jammu Siltavuorikin oli jonkun lapsi ja hänelläkin täysin sama ihmisarvo kuin uhreillaan ja meillä kaikilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaista arvomaailmaa Oulu ajaa takaa. Oulu on Skandinavian pohjoinen pääkaupunki, jossa yhdistyvät luova ilmapiiri ja huipputeknologia, yrittäjyys ja taitavat tekijät, modernin merikaupungin omaperäinen kulttuuri ja elävä maaseutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syrjäytymisen yksi syy,korostan vain yksi syy on poliitikkojen epäonnistunut talouspolitiikka. Kaupunkimme nuorisotyöttömyys tulee näkymään tulevaisuudessa. Kalevan yleisenosaston eräs kirjoittaja oli oikeassa.Ei pelkkä rakentaminen elätä koko kaupunkia. Komeaa on mutta saattaa pahimmassa tapauksessa kulissien takana olla jotakin epämiellyttävää ja sen silmistä pois työntäminen ei onnistu loputtomiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ongelmailmiöstä puhuttaisiin laimeammin niin siihen ei ehkä puututtaisi. Nyt on rohkeasti (räikeästikin) kissa nostettu pöydälle. Jotain on tehtävä ongelmailmiölle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se elämä voi muuttua hetkessä Riikka hyvä ja seuraavassa hetkessä saatat olla itsekkin samassa porukassa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tällaista arvomaailmaa Oulu sitten ajaa. Tämä samanlainen asennehan näkyy kouluissakin. Lapset eivät ole tasa-arvoisia, varakkaiden vanhempien lapsia suositaan jne. Osa opettajista on nostanut itsensä jalustalle Moilasen tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"No tällaista arvomaailmaa Oulu sitten ajaa."
No,eipä ole kaksista Oulun arvomaailma,kun ongelmista ei voi puhua.
Hys,hys hiljaa hyvä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voivoi.. Aina ei voi tietää mikä on esimerkiksi päihdeongelmien taustalla. Omasta appiukostani tuli aikoinaan alkoholisti masennuksen seurauksena. Ja masennus puolestaan johtui hänen veljensä kuolemasta. Kuolema puolestaan aiheutui tämän appiukon toimesta (traaginen onnettomuus). Tottakai siinä on loppu elämä pilalla ja suuri riski masentua tuommoisen jälkeen. Enkä missään vaiheessa ajattele, että "ihmisroskaksi" joutuminen olisi ollut hänen vika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moilaselle tuli sanoista seuraukset. Nyt on muiden poliitikkojen syytä alkaa tekemään itse asialle jotakin. Kaupungin keskusta ei saa näyttää nuorten, humalaisten ja sekakäyttäjien korvaavalta tilalta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tärkeintä ole se miltä asiat näyttävät, vaan se miten asiat ovat. Keskusta näyttää juuri niin hyvinvoivalta kuin siellä asuvat ja vierailevat kaupunkilaiset ovat. Maton alle ei pidä lakaista mitään vaan hoitaa taustalla olevat syyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tälle O gelmalle olisi ollut tehtävää jo vuosia sitte jo silloin kun hänkin oli puheenjohtaja. Mannerheimin puisto tulee mieleen jo vuosien takaa. Päättäjät voivat asettaa itselleen kysymyksen "mihin minun olisi pitänyt puuttua jo vuosia sitten" , ei vaan tänään. Ei tarvitse nyt kysellä mitä kaupunki tekee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä tekee ihmisestä roskan? Riittääkö siihen, että on syrjäytynyt ja joutuu elämään tukien varassa (esim. sairauden vuoksi), mutta viettää aikansa kotonaan? Entä jos on lisäksi alkoholisti, mutta juo neljän seinän sisällä? Vai onko ihmisroska sellainen joka kehtaa näyttäytyä ulkona?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiseksi Suomalainen terveydenhuolto menee kun annetaan yksityisille valta.
"Ihmisroskat" jää hoitamatta.
Tämä myös Keskustapuolueen nykyinen liberaali markkinatalous linja jossa alkiolaisuus unohdettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole jääneet hoitamatta mutta kun mitä hyötyä on katkohoidolla ja kohta sama homma jatkuu ja taas katkolle ? Narkit hakee milloin mistäkin tajuntaa laajentavat lääkkeitä, subutexiä haetaan että pääsee eroon huumeista, sitä käytetään sitten huumeena ja myydään että saa aineita. Mitä vielä pitäisi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (141)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image