Oulu

Nyt puhuu kohun keskelle ajautunut ou­lu­lais­val­tuu­tet­tu Riikka Moilanen: "Halusin kääntää keskustelun ih­mis­rauk­koi­hin, joilla on oikeasti hätä"

Riikka Moilanen pahoittelee sanavalintaansa, joka on nostattanut aikamoisen kohun.
Oulu 10.9.2018 22:16
Heikki Uusitalo

Oulun kaupunginvaltuuston keskustalaisjäsen Riikka Moilanen kutsui maanantain valtuustokokouksessa vähäosaisia päihderiippuvaisia ”ihmisroskaksi”.

Myöhemmin Moilanen pahoitteli erillisessä puheenvuorossa sananvalintaansa. 

Kalevan toimittaja keskusteli Moilasen kanssa vielä myöhään maanantai-iltana. Näin valtuutettu kommentoi tapahtunutta.

Miten päädyitte käyttämään termiä ihmisroska? 

– Se oli täysi vahinko. Se lähti jostakin edellisistä keskusteluista, kun puhuttiin roskista ja katukivetyksen purkan putsaamisesta. Halusin kääntää keskustelun ihmisraukkoihin, joilla on oikeasti hätä. Käytin sitä sanaa ajattelemattomasti ikään kuin aasinsiltana. Sitten se sisältö sumeni siellä salissa. Ihmiset asuvat kadulla, näen sitä päivittäin. Tästä olin huolissani.

Pyysitte anteeksi, jos olette loukannut jotakuta salissa. Ainakin joissakin somekommenteissa on ihmetelty, miksette pyytänyt anteeksi näiltä ihmisiltä, joita kutsuitte ihmisroskaksi. Miten kommentoitte tätä?

– Sitä tarkoitin. Pyydän kaikilta anteeksi. Tarkoitukseni oli puuttua ongelmaan. Ne ihmiset tarvitsevat toisenlaiset olosuhteet kuin kadun, jossa asua. He tarvitsevat myös kaupungin palveluita, että he saavat paremman elämän. Saan päivittäin myös viestiä siitä, että ihmiset pelkäävät kulkea siinä. 

– Pyydän vielä kerran anteeksi niiltä, joita loukkasin ja niiltä, jotka ymmärsivät sanomani väärin. Tarkoitukseni oli vain hyvä.

Oletteko käyneet asiaa läpi valtustoryhmän johdon kanssa?

– Meillä on Whatsapp-ryhmässä kova keskustelu.

Odotetteko seuraamuksia?

– Se on ryhmän asia. Ne ihmiset, jotka minut tuntevat, tietävät minun arvomaailmani. Nyt tein virheen, kun valitsin sanat väärin. Vahinkoja tapahtuu meille kaikille.

Tapausta on kommentoinut myös Pihlajalinna, jonka palveluksessa olette. Yhtiö irtisanoutui puheistanne. Arveletteko, että tapausta käydään tarkemmin läpi yhtiössä? 

– Se on ylimmän johdon asia. Olen valmis keskustelemaan ja korjaamaan väärinkäsityksen, jos sellainen on syntynyt.

– Edustan valtuustossa oululaisia äänestäjiä, keskustaa ja itseäni. Valtuutettu ei edusta työnantajaansa toimiessaan päättäjänä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (95)

Ihan yksinkertainen kysymys tälle ylioppilaalle: mitä olet tehnyt näiden nimittelemiesi ihmisten hyväksi/asioiden parantamiseksi???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Roolia voi yrittää vaihtaa, mutta ei onnistu. Työpaikalla jokainen on saletisti sama ihminen,kuin poliittisessa luottamustoimessa. Vai onko joku eri mieltä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt se siis selvis: se olis siis väärin kuultu ja ymmärretty. Hän siis puhuikin ihmisraukoista, ja kaikki kuulivat väärin, että ihmisroska.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö yhtään lukenut yllä olevaa juttua? On se ihme, että yhtä sakotetaan virheestä, jota sattuu kaikille koko ajan ja kaikki muut tuntuvat tietävän ihmistä itseään peremmin, mitä hän on tarkoittanut ja yrittänyt sanoa! Alkaa tympiä tämä show. Kun asia on jo selkeästi selvennetty ja pyydetty huonoa aasinsiltaa (siis sanaa, joka voidaan ymmärtää väärin eli kuten Tynkkynen halusi kaikkien sen ymmärtävän) anteeksi, ei mikään riitä eikä mene perille. Oikeasti, kyllä Moilanen jo onkin uhri. t. Ei Keskustalainen, mutta ihminen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loukkaannutaan nyt kaikki oikein peripohjin se kun näyttää olevan päivän trendi.
Jos jokin lause tai sana voidaan käsittää negatiivisesti niin tehdään niin loukkaannutaan ja mesotaan somessa sekä valta mediassa.

näin me kaikki jotka loukkaannutaan voidaan tuntea itsemme paremmiksi.

Tai voitaisiinhan toki loukkaantua pikkuisen vähemmän ja laittaa asiat perspektiiviin.

jos joku nyt näkee että näitä ihmisroskaksi mainittuja ihmisiä on loukattu ja loukkaantuu tästä itsekkin kehoittaisin kaikkia sympaattis loukkaantuneita menemään auttamaan näitä ihmisiä. Uskoisin että suurinta osaa sympaattis loukkaantuneista ei oikeasti kiinnosta nämä ihmiset jotka valkean edessä notkuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on kysymys nimenomaan siitä, mistä ne suusta päästetyt sanat kertovat. Tässä tapauksessa ns. freudilainen lapsus tai sammakko paljasti, miten Moilanen suhtautuu ns. laitapuolen kulkijoihin, ja millä perusteella hän jakaa ihmisille oikeutta ihmisarvoon. Roska ei viittaa sellaiseen, jolla olisi ihmisarvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moilasen sanavalinta oli väärä, mutta asia aivan oikea. Isollakadulla majailevat yhteiskunnan kyydistä pudonneet karkottavat valitettavasti tavalliset tallaajat kadulta pois. Valkean edusta on epäsiisti, törkyinen, haiseva eikä houkuttele viettämään aikaa aukiolla tai menemään kauppakeskukseen. Kyllä näille ihmisressukoille pitäisi löytää asianmukainen paikka, olkoon se hoitolaitos tai muu huostaanotto. On aivan sama mihin aikaan aukion ohi kävelee, niin siellä on näitä päihteiden väärinkäyttäjiä penkit väärällään ja käynnissä on ammattimainen aineiden kaupustelu. Siis rikollinen toiminta. Tähän täytyisi poliisin puuttua ja ohjata nämä henkilöt oikealle luukulle apua hakemaan. Syyhän tähän on se, että Arinan annettiin sulkea Isokatu, mikä oli täysin käsittämätöntä - tottakai tällaiseen paikkaan pesiytyy sitten kaikennäköistä kulkijaa ja kaupustelijaa. Minä en ainakaan kulje enää Isollakadulla enkä ainakaan Valkeaan. Valitettavasti tämä törkypesä on saanut myös valtakunnallista huomiota, yleisönosastokirjoituksissa kauhistellaan Valkean edustan kuntoa - laittakaa oululaiset asiat kuntoon ja kaupunki siistiksi! Muuten niin kaunis ja viihtyisä kaupunki ansaitsee myös kauniin ja viihtyisän keskustan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olekin ikävää, kun yhteiskunnan ongelmat tulevat noin näkyvästi arkipäivässä esiin. Ongelmat vain maton alle, niin kaikilla "kunnon ihmisillä" on mukavampaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen ihan tavallinen työssä käyvä ihminen, mutta yksikään Valkean edustalla "majaileva" henkilö ei ole häirinnyt minun liikkumistani
Valkean kauppakeskuksessa, eikä sen edustalla.
Rotuaarin katukiveys on ihan vääränlainen ja väärän värinen. Siinä näkyy kaikki lika ja sitä on
ilmeisesti vaikea puhdistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riikka Moilanen otti ihan oikean ongelman puheeksi. Tuntuu että nyt tämä ongelma sivuutetaan ehkä poliittisista syistä! Rotuaari ja nyt Isonkadun pätkä ovat aivan siivottomassa kunnossa iltaisin ja aamuisin: Pakkahuoneen puoli Isoakatua on "nuorison" mellastuskenttänä ja Kauppurien kadun puoli vanhempien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moilanen otti ongelman esille, mutta ei esittänyt mitään konkreettista parannusta
jolla ongelmat saataisiin korjattua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on nykyaikaa. Mitä räävittömämpi julkisuudessa, sitä "rehellisempi" poliitikko. Näinhän on tilanne myös tuolla rapakon takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääs nyt vähän. Joka ei koskaan ole tehnyt väärinkäsitettävissä olevaa sanavalintaa, heittäköön sen ensimmäisen kiven. Tässähän on juttu käännetty ihan muuksi kuin mitä hän tarkoitti. Tynkkyselle se toki sopii....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksikään elämästään syrjäytynyt ihminen ei sitä tee vapaaehtoisesti, taustalla on erittäin monimuotoisia asioita. Yhteiskuntamme tulisi ehdottamasti miettiä syrjäytymisen syitä ja niistä seuraavia asioita laajasti myös syrjäytyneiden läheisille ja kansallisesti kustannuksillekin. Ihminen ei koskaan käytä sanaa ihmisroska, jos ei sitä sisimmissään ajattele. Tukeni ja myötätuntoni kaikille syrjäytyneille! Apua kaivataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tässä nyt on tehty kärpäsestä härkänen.! En usko että hän tarkoitti tätä mistä nyt on tälläinen soppa syntynyt..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (95)

Uutisvirta

121
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
84
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
33
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
32
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
20
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
18
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
17
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image