Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulun kahden luot­ta­mus­mie­hen ir­ti­sa­no­mi­set olivat lait­to­mia, Stora Enso Oulu tuo­mit­tiin mak­sa­maan kum­mal­le­kin ir­ti­sa­no­tul­le yli sadan tu­han­nen euron kor­vauk­set

Työtuomioistuimen päätös oli yksimielinen.

Stora Enso
Kuva: Jarmo Kontiainen

Stora Enso Oulu Oy:n kahden luottamusmiehen irtisanomiset Oulusta syksyllä 2019 olivat laittomia, kertoi Paperiliitto tiedotteessaan maanantaina.

Työtuomioistuimen maanantaisen päätöksen mukaan työsopimukset päätettiin perusteettomasti ja Stora Enso Oulu tuomittiin maksamaan korvauksia irtisanotuille luottamusmiehille.

Yhtiö irtisanoi syksyllä 2019 kaksi osaston luottamusmiehenä toiminutta työntekijää, kun yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen oli päätetty muuttaa tehtaan tuotantosuunta paperinvalmistuksesta kartongin valmistukseen.

Yhtiö katsoi, että luottamusmiesten työ päättyi kokonaan ja että heille ei voitu järjestää enää heidän ammattitaitoaan vastaavaa työtä uudistetulla tehtaalla.

Työtuomioistuin oli yksimielisessä tuomiossaan toista mieltä.

Se totesi, ettei asiassa ollut edes väitetty, että luottamusmiehillä ei olisi ollut riittävää ammattitaitoa uusiin tehtäviin tai että he eivät olisi olleet koulutettavissa niihin.

Työtuomioistuin kiinnitti huomiota myös siihen, että luottamusmiesten edustamia työntekijöitä oli riidattomasti siirretty uuteen organisaatioon.

Näillä perusteilla työtuomioistuin katsoi, että molempien luottamusmiesten irtisanomiset olivat laittomia. Asiassa otettiin huomioon luottamusmiesten pitkät työsuhteet sekä yhtiön moitittava menettely.

Työtuomioistuin määräsi yhtiön korvaamaan luottamusmiehille heidän työsopimustensa perusteettomasta päättämisestä toiselle noin 124 000 ja toiselle 106 000 euron korvaukset.

Lisäksi yhtiö ja Metsäteollisuus ry tuomittiin suorittamaan hyvityssakkoa Paperiliitolle. Työtuomioistuin voi tuomita hyvityssakon maksettavaksi työehtosopimuslain perusteella työehtosopimusmääräysten ja työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.