Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Ou­lu­lais­mies nosti toisen nimissä tu­han­sien eurojen edestä pi­ka­vip­pe­jä ja laittoi naisen os­ta­maan it­sel­leen ta­va­roi­ta vä­ki­val­lal­la uhaten – oikeus tuo­mit­si yli vuo­dek­si van­keu­teen

Oulun käräjäoikeus on tuominnut toisen nimissä lainoja hankkineen ja naista törkeästi kiristäneen miehen ehdottomaan vankeuteen. Rikokset tapahtuivat Oulussa vuonna 2019.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta petoksista, maksuvälinepetoksista, petoksen yrityksistä ja törkeästä kiristyksestä. Mies myönsi muut syytteet, mutta kielsi syyllistyneensä törkeään kiristykseen.

Käräjäoikeuden mukaan mies syyllistyi törkeään kiristykseen vaatiessaan naista siirtämään itselleen rahaa ja uhkaamalla tätä väkivallalla. Oikeuden asiakirjoista selviää, että mies oli muun muassa lähettänyt naiselle uhkausviestejä ja uhkaillut tätä ja tämän perhettä väkivallalla.

Kiristyksen avulla hän sai naisen siirtämään tililleen muutamien tuhansien eurojen edestä rahaa ja ostamaan haluamiaan tavaroita.

Petosrikoksissa oli kyse tapauksista, joissa mies hankki toisen henkilötietoja käyttäen muun muassa useita pikalainoja ja tilasi itselleen puhelimen. Maksuvälinepetoksissa oli kyse siitä, että mies oli nostanut toisen kortilta luvattomasti itselleen rahaa.

Vuonna 1984 syntynyt mies tuomittiin rikoksista vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen. Rangaistuksessa otettiin huomioon hänen aiemmin Oulun käräjäoikeudessa saamansa tuomio.

Hänet määrättiin maksamaan petoksissa uhrina olleen henkilön kuolinpesälle yli 13 000 euron edestä korvauksia. Kiristyksen uhrille oikeus määräsi miehen maksamaan reilun 2000 euron korvaukset. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan lainapääomat perintäyhtiölle.

Samassa yhteydessä käsiteltiin myös rahanpesusyyte. Syyttäjä vaati miehelle tilinumeronsa luovuttaneelle naiselle rangaistusta rahanpesusta. Käräjäoikeus katsoi, että tapauksessa oli kyse tuottamuksellisesta rahanpesusta ja tuomitsi vuonna 1988 syntyneen naisen 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.