Tähtijuttu: Hou­kut­taa­ko Suomi vain hyvällä so­siaa­li­tur­val­laan? – Ilman asen­ne­muu­tos­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta ei saada hel­po­tus­ta työ­voi­ma­pu­laan

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

Ou­lu­lais­läh­töi­nen 26-vuo­tias Anniina Koi­vu­nie­mi on uusi Tanssii tähtien kanssa -o­pet­ta­ja – en­nus­taa pa­ril­leen Ernest Law­so­nil­le ras­kai­ta en­sim­mäi­siä viik­ko­ja

"Nyt tuntuu, että pahin on ohitse ja saan jatkossa keskittyä siihen minkä parhaiten osaan", Koivuniemi sanoo.

Oulu
Anniina Koivuniemi edustaa TTK:ssa ylpeästi synnyinkaupunkiaan yhdessä parinsa Ernest Lawsonin kanssa.
Anniina Koivuniemi edustaa TTK:ssa ylpeästi synnyinkaupunkiaan yhdessä parinsa Ernest Lawsonin kanssa.
Anniina Koivuniemi edustaa TTK:ssa ylpeästi synnyinkaupunkiaan yhdessä parinsa Ernest Lawsonin kanssa.
Kuva: Karkki Koivuniemi

Elokuun lopussa käynnistyvällä Tanssii tähtien kanssa -tanssikilpailun neljännellätoista tuotantokaudella nähdään uusi oululaislähtöinen tanssinopettaja, Anniina Koivuniemi.

– Fiilikset ovat tosi korkealla, 26-vuotias Koivuniemi hehkuttaa.

Takana on ensimmäinen ohjelman pressipäivä, jossa julistettiin uuden tanssikauden oppilaat.

– Jännitin Suomen median kohtaamista oikeastaan eniten koko TTK:ssa. Nyt tuntuu, että pahin on ohitse ja saan jatkossa keskittyä siihen minkä parhaiten osaan, eli tanssimiseen ja sen opettamiseen.

Koivuniemi sai tanssitettavakseen niin ikään oululaistaustaisen näyttelijän Ernest Lawsonin.

– Aika hauskaa, että muodostui tällainen oululaispari. Ainakin ymmärrämme toistemme murretta!

– Lyhyen tutustumisen jälkeen vaikuttaa sille, että mätsäämme muutenkin aika hyvin opettajana ja oppilaana. Tykkään hinkata perusasioita ja Erkku kertoi toivovansa paljon toistoja.

Toistoja tulee riittämään, sillä treenitahti on koko televisio-ohjelman kuvausten ajan hengästyttävän tiivis.

– Aloitimme treenit maanantaina ja tästä eteenpäin treenaamme joka päivä. Aloitamme niin sanotusti puhtaalta pöydältä, sillä Erkulla on tanssikokemusta vain lukion vanhojen tanssien sekä häävalssin verran.

Koivuniemi ennustaa parilleen raskaita ensimmäisiä viikkoja.

– Vaikka Erkku on fyysisesti hyvässä kunnossa, kropalla kestää aina oma aikansa tottua uudenlaiseen liikkeeseen eikä turhautumiselta voi varmastikaan välttyä, kun opetellaan paljon uusia asioita nopealla tahdilla. Tässä asiassa minun äärettömän pitkä pinnani on ehdottomasti vahvuus, Koivuniemi sanoo.

”Saatamme yllättää”

Vaikka Anniina Koivuniemi on TTK-opettajana uusi ja Lawsonin tanssitausta olematon, pari ei koe lähtevänsä kisaan altavastaajana.

– Oikeastaan se on aika mukavaa, ettei kukaan osaa odottaa meiltä mitään. Saatamme hyvinkin yllättää yleisön ja tuomariston, Koivuniemi toteaa salamyhkäisenä.

Koivuniemen ja Lawsonin lisäksi uudella TTK-kaudella tanssivat Sami Helenius ja radiojuontaja Jenni Poikelus, Claudia Ketonen ja tv-pappi Kari Kanala, Marko Keränen ja näyttelijä Kiti Kokkonen, Tiia Elg ja laulaja Mikael Gabriel, Anssi Heikkilä ja laulaja Krista Siegfrids, Katri Mäkinen ja ex-jalkapalloilija Aki Riihilahti, Matti Puro ja valokuvaaja Viivi Huuska, Saana Akiola ja näyttelijä Kristo Salminen, Aleksi Seppänen ja somevaikuttaja Sita Salminen, Kia Lehmuskoski ja oopperalaulaja Waltteri Torikka sekä Ansku Bergström ja ex-nyrkkeilijä Elina Gustafsson.

– Tässä vaiheessa on vaikea lähteä arvioimaan, kuka on kovin vastus, mutta veikkaan että ainakin Anssi ja Krista sekä Ansku ja Elina pääsevät pitkälle, Koivuniemi spekuloi.

Hän kiirehtii lisäämään, että vaikka kyseessä on kilpailu, porukassa vallitsee erinomainen yhteishenki.

– Porukka hitsautui heti yhteen ja tunnelma on tosi välitön. Tunsin valtaosan opettajista entuudestaan ja olen saanut ensikertalaisena heiltä hyviä vinkkejä.

Syntynyt tanssimaan

Kun Anniina Koivuniemeltä kysytään hänen tanssitaustastaan, hän nauraa kirjaimellisesti syntyneensä tanssimaan.

– Viisi päivää syntymästäni olin jo äitini (Liisa Kontturi-Paasikko) mukana tanssileirillä.

Koivuniemi on oululaisen tanssiseura Telemark Teamin kasvatti ja edustanut seuraa koko pitkän ja menestyksekkään kilpauransa ajan.

– Osallistuin ensimmäisiin tanssikilpailuihini 5-vuotiaana ja kilpailin aktiivisesti 19-vuotiaaksi saakka. Kilpaurani kohokohtia ovat olleet ne kokemukset, jotka treenimentaliteetissa tapahtuneen muutoksen myötä toivat myös menestystä. Näitä ovat olleet Jussi Pakosen kanssa saavutettu nuoren SM-pronssi lattareissa sekä viimeisimmän parini Sebastian Saarisen kanssa Suomen edustaminen EM-kisoissa.

Viime vuodet hän on kilpaillut latinoshow-lajin parissa ja plakkarissa on lukuisia lajin SM-mitaleja niin muodostelmissa, pienryhmissä kuin duonakin.

Parturi-kampaaja ja opettaja

Tanssimisen lomassa Koivuniemi on opiskellut ensin Tampereella parturi-kampaajaksi ja sittemmin Oulun ammattikorkeakoulussa tanssinopettajaksi.

– Olen ollut niin tanssin työllistämä, että en ole ennättänyt tehdä parturi-kampaajan hommia ollenkaan, lukuisissa tanssikouluissa Etelä-Suomessa opettava Koivuniemi kertoo.

Kun ennen pääsiäistä kutsu kävi TTK:hon, ei vastausta tarvinnut kauan miettiä.

– Olin miettinyt jo pidemmän aikaa, mitä vastaisin, jos kutsu kävisi – ja tässä sitä nyt ollaan! Tämä tulee varmasti olemaan ikimuistoinen kokemus.

Hän uskoo TTK:n raottavan uusia ovia myös työrintamalla.

– Kyllähän se helpottaa työhakua, kun jo valmiiksi tiedetään, kuka olen. Haaveilen, että saisin tulevaisuudessa tehdä tanssin opettamisen lisäksi enemmän myös tanssijan töitä. Olin opiskeluaikoina mukana Peppi Pitkätossu -musikaalissa ja nautin lavalla ihan älyttömästi.

Ylpeästi oululainen

Tällä hetkellä Koivuniemi asuu pitkäaikaisen puolisonsa ja 3-vuotiaan labradorinnoutajan kanssa Tampereella.

– Muutin Tampereelle tanssiparin perässä vuonna 2012 ja tänne jämähdin. Tunnen kuitenkin edelleen vahvasti olevani oululainen ja edustan TTK:ssa ylpeästi kulttuuripääkaupungiksi valittua synnyinkaupunkiani Oulua!