Junat: Vaunu putosi kis­koil­ta – ai­heut­taa häi­riö­tä myös Oulusta läh­te­väl­le ja saa­pu­val­le ju­na­lii­ken­teel­le

Ou­lu­lais­kir­jai­li­ja Hanna Hauru on kuollut – vii­mei­sek­si teok­sek­si jäi tänä vuonna jul­kais­tu Vii­mei­nen vuosi -ro­maa­ni

Oululaiskirjailija Hanna Hauru on kuollut.

Vuonna 1978 syntynyt kirjailija menehtyi sunnuntaina, kertoo Haurun kustannusyhtiö Like. Kirjailijan kuolinsyy ei ole tiedossa.

Hauru pääsi Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2017 Jääkansi-romaanillaan. Tuolloin häntä tituleerattiin tiiviin tyylin mestariksi.

– Vaikka voittoa ei tullut, se ei ollut pettymys. Tiesin, että kirjani ei voita, koska tyylini on niin erilainen ja sitä voi olla vaikea ymmärtää. Ehdokkuus on ollut suurin saavutukseni kirjailijaurallani, kirjailija kertoi Kalevalle.

Oululaiset Finlandia-ehdokkaat Jenni Räinä (vas.), Vesa Ranta, Miki Liukkonen ja Hanna Hauru Kansallisteatterin lavalla ennen palkintoseremonian alkua vuonna 2017.
Oululaiset Finlandia-ehdokkaat Jenni Räinä (vas.), Vesa Ranta, Miki Liukkonen ja Hanna Hauru Kansallisteatterin lavalla ennen palkintoseremonian alkua vuonna 2017.
Kuva: Pekka Sipola

Oululaissyntyinen Hauru kirjoitti ylioppilaaksi Pateniemen lukiosta vuonna 1997. Vuosina 1998–1999 hän opiskeli kirjoittamista Oriveden opistolla.

2000-luvulla Hauru asui joitakin vuosia Tampereella ja opetti sanataidetta Tampereen työväenopiston Viita-akatemiassa. Hän opetti kirjoittamista myös oululaisen Huutomerkki ry:n kurssilla ja Limingan Taidekoulussa.

Hauru ehti julkaista urallaan yhteensä neljä lyhytproosateosta ja viisi pienoisromaania. Kirjailija myös julkaisi tekstejään eri kulttuurilehdissä, kuten Kaltiossa, Voimassa ja Rihmasto-verkkolehdessä.

Haurun ensimmäinen teos, Eivätkä he koskaan hymyilleet -novellikokoelma, julkaistiin vuonna 2002. Hänen viimeiseksi teoksekseen jäi tänä vuonna julkaistu romaani Viimeinen vuosi.

Lue myös: Arvio: Hanna Haurun uutuus on herkkä, ele­gant­ti ja su­ru­mie­li­nen ker­to­mus yk­si­näi­sen kir­jai­li­jan vii­mei­sen teoksen syn­ty­vai­heis­ta

Haurun raadollisen runollista tyyliä, aistillista aihemaailmaa ja naiskuvausta on verrattu esimerkiksi Timo K. Mukkaan, Rosa Liksomiin ja Maria Jotuniin.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 14:46.

Juttua päivitetty klo 14:54: lisätty tiedot Haurun opettajanurasta.

Lue myös: Hanna Hauru: "Fin­lan­dia-eh­dok­kuus on elämäni suurin saa­vu­tus" – seu­ra­sim­me kir­jai­li­jan val­mis­tau­tu­mis­ta pal­ki­se­mis­ti­lai­suu­teen