Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ou­lu­lai­nen Simo Mer­ta­nie­mi hiihti jo tois­ta­mi­seen kellon ympäri, ki­lo­met­re­jä mat­kal­la kertyi 132 – "It­sen­sä voit­ta­nut fiilis"

12 tunnin hiihtolenkin tehneen Simo Mertaniemen haaveissa on hiihtää 220 kilometrin mittainen Nordenskiöldsloppet Pohjois-Ruotsissa, joka on tiettävästi maailman pisin hiihtokilpailu.

Oululainen Simo Mertaniemi on harrastanut aikuisiällään aktiivisesti hiihtoa kymmenisen vuotta.
Oululainen Simo Mertaniemi on harrastanut aikuisiällään aktiivisesti hiihtoa kymmenisen vuotta.
Kuva: Sami Aspelund

– Itsensä voittanut fiilis, kuvailee oululainen Simo Mertaniemi tunnelmiaan 12 tuntia kestäneen hiihtolenkin päätteeksi.

Ritaharjussa asuvalle Mertaniemelle kertyy vuosittain reilusta tuhannesta kahteen tuhanteen hiihtokilometriä. Mertaniemen mukaan lenkkien pituudet vaihtelevat: jollain kerralla menee kolme kilometriä, toisella viisikymmentä. Kun oikein innostuu, saattaa suksi luistaa jopa kellon ympäri. Näin Mertaniemelle on käynyt jo kahtena peräkkäisenä vuonna kevätpäiväntasauksen aikaan.

– Se on tuntunut hyvältä ajankohdalta kokeilla oman kunnon kestoa, kun päivä ja yö ovat yhtä pitkiä.

Tänä vuonna Mertaniemelle kertyi 12 tunnin hiihdon aikana mittariin yhteensä 132 kilometriä. Mertaniemen mukaan hiihtolenkki kellon ympäri ei vaatinut sen kummempaa valmistautumista.

– Ei siinä juuri muuta tarvitse kuin pakata mukaan hyvin evästä ja juotavaa sekä muistaa tuttu sananlasku: ei se matka tapa, vaan vauhti.

Ladulle Mertaniemi lähti kotoaan Ritaharjusta puoli seitsemän aikaan aamulla.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.