Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ou­lu­lai­nen Lauri Ahtinen nousi jul­ki­suu­teen oma­koh­tai­sil­la home- ja ero­ta­ri­noil­la, mutta miettii nyt, että kiin­nos­taa­ko hänen elä­män­sä ketään

Sarjakuvien tekeminen on aivan hirveää, sanoo Lauri Ahtinen, jonka omaelämäkerralliset sarjakuvaromaanit ovat nousseet sarjakuva-Finlandia-ehdokkaiksi kahteen otteeseen.

Oulu

”Onko tämä tarpeeksi hyvä julkaistavaksi ja kiinnostaako elämäni ketään?” Tällaisia kysymyksiä Lauri Ahtinen on huomannut alkaneensa miettimään.

Ahtinen kertoo epävarmuuden hiipineen ihon alle iän myötä, vaikka huijarisyndroomaa pidetään enemmän nuorten kiusana.

Sarjakuvataiteilija Lauri Ahtiselle omaelämäkerrallinen autofiktio valikoitui tyylilajiksi käytännön syistä. Leipätyökseen yläkoulun opettajana työskentelevä Ahtinen tekee montaa päällekkäistä työtä, joten arjesta nousee jatkuvasti taiteeseen siirrettävää materiaalia.

Ahtisen omaelämäkerralliset sarjakuvaromaanit Homepäiväkirja ja Eropäiväkirja ovat päiväkirjamaisia.

Päiväkirjoihin liitetty yksityisyys on muuttunut sosiaalisen median takia, sillä siellä kaikilla on ikään kuin julkinen päiväkirja. Ahtinen pohtii.

”Erityisesti Instagramissa on kuva ja teksti ruudukoissa, joten se on kuin sarjakuvaa. Ei enää niin radikaali ajatus, että paljastan jotakin elämästäni tarinan muodossa, vaan se on oikeastaan tavallista.”

Miten Ahtisen ura sarjakuvataiteilijana lähti liikkeelle, mistä hän ammentaa inspiraatiota ja miten 90-luvun Raahe näkyy hänen elämän urallaan – muun muassa näistä Ahtinen kertoo Radio Kalevan haastattelussa.

Toimittaja on Sini Salmirinne.