Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Pääkirjoitus: Ve­ty­ta­lous voi tuoda pi­ris­tys­ruis­keen Poh­jois-Poh­jan­maal­le, mutta myös vas­tus­tus­ta on odo­tet­ta­vis­sa

Ou­lu­lai­nen Anne Ståh­le-Kan­nia­la tekee tai­det­ta mas­sa­ro­ko­tus­ten kes­kiös­tä – "Näyt­te­ly olisi kun­nian­osoi­tus tu­han­sil­le tärkeää työtä te­ke­vil­le ro­kot­ta­jil­le"

Oulu
– Ensin syntyi kuva kolmesta kuvitteellisesta rokottajasta, ja sen jälkeen olen maalannut kollegoitani työn touhussa, kertoo koronarokottaja ja harrastelijataiteija Anne Ståhle-Kanniala.
– Ensin syntyi kuva kolmesta kuvitteellisesta rokottajasta, ja sen jälkeen olen maalannut kollegoitani työn touhussa, kertoo koronarokottaja ja harrastelijataiteija Anne Ståhle-Kanniala.
Kuva: Susanna Eksymä

– Inspiraatio iski yhtäkkiä kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Näin kuvailee oululainen koronarokottaja Anne Ståhle-Kanniala hetkeä, jolloin hän keksi alkaa maalata kollegoistaan vesiväritöitä.

– Muistan sen hetken ihan tarkasti. Se oli erään helteisen päivän aamu viime kesänä, kun vedin rokotteita ruiskuihin. Kuuntelin samalla työkavereideni juttuja ja katselin heidän touhujaan. Tajusin, kuinka merkittävässä ja historiallisessa tapahtumassa me saamme olla osana. Työmme ansaitsee ehdottomasti tulla tallennetuksi myös taiteen keinoin.

Kahdeksantuntisen työpäivän jälkeen Ståhle-Kanniala kiiruhti kotiin, kaivoi esille vesivärit ja antoi siveltimen siirtää visionsa paperille. Syntyi herkkä ja värikylläinen teos kolmesta sinitakkisesta koronarokottajasta.

Ståhle-Kanniala julkaisi kuvan taideteoksesta omalla Facebook-seinällään ja sai ilahtuneen kommentin eräältä kollegaltaan.

– Liisa tunnisti siitä itsensä, vaikka en ollut varsinaisesti häntä maalannut, vaan ihan kuvitteellisia hahmoja. Siinä sitten pälkähti päähäni, että miksipä en maalaisi persoonattomien hahmojen sijaan työkavereitani. Siitä se lähti.

Hykerryttävän hauskaa

Nyt Anne Ståhle-Kanniala on ikuistanut vesivärimaalauksiksi kollegoitaan jo kolmenkymmenen maalauksen verran, ja lisää syntyy kaiken aikaa.

– Joka päivä, kun tulen töistä kotiin, rauhoitun hetken ja sitten piirrän ja maalaan pari tuntia. Se on niin hauskaa, että aivan hykertelen taiteillessani.

Ståhle-Kanniala ei ole tyytynyt maalaamaan teennäisiä muotokuvia, vaan on halunnut ikuistaa aitoja ja hauskoja hetkiä koronarokottajista työn touhussa.

– Yhdessä lempimaalauksistani eläkkeeltä rokottautujaksi pestautunut Maija pelmahtaa laimennuskopille papiljotit päässä ja kainalo täynnä tavaraa. Hänet oli hälytetty töihin yks kaks yllättäen.

– Toisessa tosi mieluisessa maalauksessa on Liisa, joka saa 70-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi palveluesihenkilöltä Sirkulta kukkaseppeleen kutreilleen.

Ståhle-Kannialan maalaukset räiskyvät värejä ja positiivisuutta.

– Halusin vangita maalauksiini sitä iloa, jota mahtavasta työporukastamme pulppuaa. Korona-ajan harmautta ja ankeutta on tuotu esille jo aivan riittävästi.

Nyt Ståhle-Kannialan suurena haaveena on saada maalauksensa esille suuren yleisön nähtäville.

– Se olisi suuri kunnianosoitus meille tuhansille tärkeää työtä tekeville koronarokottajille.

33 vuotta vankilassa

Anne Ståhle-Kanniala pestautui koronarokottajaksi viime huhtikuussa oltuaan vain kaksi viikkoa eläkkeellä sairaanhoitajan työstä.

– Työskentelin 33 vuotta vankilan poliklinikalla. Jäin ensin tammikuussa pitämään lomiani. Varsinainen ammatillinen eläkeikä eli 58 vuotta tuli täyteen huhtikuussa, hän kertoo.

Kolmea kotona vietettyä kuukautta Ståhle-Kanniala kuvailee raskaiksi.

– Korona-aika on todella raadollinen aika jäädä eläkkeelle, kun mihinkään ei pääse, mitään ei voi tehdä ja ketään ei voi tavata. Koronarokottajan pesti on tuonut uutta mielekästä sisältöä ja virtaa elämääni. Tunnen jälleen itseni hyödylliseksi, Ståhle-Kanniala iloitsee.

Rokottajan työtä on takana pian vuosi ja jatkoa seuraa ainakin toukokuuhun saakka.

Lomaa Ståhle-Kanniala ei ole kaivannut.

– Motivaatio lähtee tästä mahtavasta rokottajien porukasta sekä siitä kiitollisuudesta, mitä saamme osaksemme joka kolmas minuutti, kun uusi rokottautuja istahtaa penkkiin ja paljastaa olkapäänsä.

Anne Ståhle-Kanniala

59-vuotias oululainen.

Työskenteli 33 vuotta Oulun vankilan poliklinikalla sairaanhoitajana.

Pestautui huhtikuussa koronarokottajaksi oltuaan vain 2 viikkoa eläkkeellä.

Harrastetaiteilija pienestä pitäen.

Suorittanut taiteen perusopintoja työnsä ohessa Lapin avoimessa yliopistossa.

Pitänyt useita näyttelyitä, viimeisin yksityisnäyttely oli keskustan asukastuvalla ja yhteisnäyttely Galleria MABD:ssä.

Inspiroituu ihmisistä ja liikkeestä sekä valon ja varjon leikistä.