Pääkirjoitus: Mainio uutinen Suomen pel­loil­ta – hyvät sa­to­nä­ky­mät li­sää­vät huol­to­var­muut­ta

Oulun yliopisto: Pro­fes­so­ri teki po­lii­sil­le tut­kin­ta­pyyn­nön Oulun yli­opis­ton johdon toi­mis­ta

Ou­lu­hal­lin kupoli saa näyt­tä­vän va­lais­tuk­sen – "Emme ole te­ke­mäs­sä mitään sir­kus­va­lais­tus­ta, vaan pyrimme pie­nel­lä liik­keel­lä ja vä­ri­sä­vyil­lä tun­nel­mal­li­seen va­lais­tuk­seen"

Ouluhallin uusi valaistus paljastetaan Lumo-valofestivaalin yhteydessä marraskuussa.

Oulu
Ouluhallin kupolista pieni osa koevalaistiin syyskuussa. Valmis työ valaisee kupolin kauttaaltaan useasta eri suunnasta.
Ouluhallin kupolista pieni osa koevalaistiin syyskuussa. Valmis työ valaisee kupolin kauttaaltaan useasta eri suunnasta.

Ouluhallin kupoli saa uuden näyttävän valaistuksen. Oulun Tilapalvelut -liikelaitoksen hankepäällikkö Sanna Pääkkönen kertoo, että ajatus Ouluhallin vanhan osan valaisusta syntyi hallin peruskorjauksen ja laajennuksen aikana.

– Ouluhalli on Pohjois-Suomen tasolla merkittävä tapahtumapaikka. Ajateltiin, että kupolin ilme pitäisi saada laajennuksen tasolle.

Valaistuksen yhteenlasketuksi hintalapuksi tulee lähes 157 000 euroa.

Oulun kaupunki kilpailutti valaistussuunnittelun. Sen voitti kahdeksan toimiston joukosta hinnan ja laadun perusteella tamperelainen WhiteNight Lighting.

Yhtiö on palkittu aiemmista valaistustöistään. Se muun muassa nappasi kaksi vuotta sitten Lontoossa Darc Awards -kilpailun pääpalkinnon Saariselälle suunnitellulla pulkkamäen valaistuksella.

– WhiteNight Lighting ideoi valaistuksen, jossa voidaan hyödyntää värejä ja liikkuvaa kuviota. Emme ole kuitenkaan tekemässä mitään sirkusvalaistusta, vaan pyrimme hienovaraisesti pienellä liikkeellä ja värisävyillä tunnelmalliseen valaistukseen, Pääkkönen kuvailee.

Väri teeman mukaan

Kaupungin toiveena oli korostaa rakennuksen ainutkertaista muotoa. Ouluhalli toimii tietynlaisena maamerkkinä etenkin Pohjantieltä katsottuna.

– Meillä on tämä pitkä ja pimeä vuodenaika. Halusimme, että rakennus nousee positiivisella tavalla esille.

Kaupungin tavoitteena on luoda tapahtumiin muuntuva valaistus. Uusi valaisinjärjestelmä mahdollistaa sen, että hallin voi valaista aina tapahtumaan liittyvällä värillä, esimerkiksi urheiluseuran, puolueen tai firman tunnusvärin mukaan.

– Ihan ydinkeskustassa tällainen värillinen ja liikkuva valaistus voisi olla hankala, mutta Ouluhalli on vähän muista erillään, ja siksi halusimme tuoda näkyvyyttä.

Aivan kaikkia yksityiskohtia Pääkkönen ei tässä vaiheessa halua paljastaa. Valaistus on tarkoitus julkistaa Lumo-valofestivaalin yhteydessä marraskuun 19. päivä.

”Kivaa vaihtelua”

WhiteNight Lighting -yhtiön valaistussuunnittelija Arto Heiskanen kertoo, ettei yhtiö ole aiemmin suunnitellut valaistusta vastaavanmuotoiseen rakennukseen.

– Aika moni rakennus on suoraa seinää. Tämä on muotokieleltään normaalista poikkeava. Valaistuksen suunnittelu ei ollut hankalaa, mutta se oli mielenkiintoista. Kivaa vaihtelua perinteiseen.

Vanhan osan ja uuden laajennusosan julkisivuvalaistukset tukevat toisiaan, mikä otettiin huomioon suunnitteluvaiheessa. Vanhat, rakennusta valaisevat valaisimet poistetaan uuden valaisun tieltä.

Suunnittelijat tulevat itse Ouluun ohjelmoimaan ja viimeistelemään valaistuksen, kun h-hetki lähestyy.

Ouluhalli on yhtiön ensimmäinen valaistuskohde Oulussa.

– Toivotaan, että jatkoa seuraa, Heiskanen sanoo.

”Emme ole kuitenkaan tekemässä mitään sirkusvalaistusta, vaan pyrimme hienovaraisesti pienellä liikkeellä ja värisävyillä tunnelmalliseen valaistukseen.
Sanna Pääkkönen