Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Oulu me­nes­tyy, kunhan pää­te­tyt suun­ni­tel­mat to­teu­te­taan – yli­opis­ton muutto Rak­si­laan ai­heut­tai­si val­ta­vat kus­tan­nuk­set kau­pun­gil­le ja val­tiol­le

Onko niin, että kaupungin ja yliopiston johto eivät näe Oulun todellisia vahvuuksia ja kilpailuetuja, teollisuusneuvos Pertti Huuskonen ja vasemmiston kaupunginvaltuutettu Mikko Viitanen kysyvät.


Oululaisia porisuttaa yliopiston hallituksen päätös käynnistää hankesuunnittelu yliopiston siirtymiseksi Linnanmaalta Raksilaan. Ehdotus synnytti puoluepoliittiset ja aatteelliset rajat ylittävän Pro Linnanmaa -liikkeen. Linnanmaan puolesta puhuu monitieteisen tiedeyhteisön erinomaiset saavutukset useilla aloilla. Oulu on hyötynyt 1980-luvun alussa perustetusta Teknologiakylästä ja sen myötä syntyneistä yrityksistä, työpaikoista ja verotuloista. Yrityksiä siellä on yli 200 ja työpaikkoja 6 000.

Linnanmaan yliopistoalue on 50 vuodessa muodostunut Kaijonharjun 20 000 asukkaan suuralueen ytimeksi. Lähellä suuralueissa Tuirassa, Puolivälinkankaalla, Koskelassa ja Pateniemessä asuu 42 000 asukasta. Suuri osa yliopiston opiskelijoista ja henkilökunnasta asuu näillä alueilla.  Kaupunginhallitus vahvisti vuosi sitten Linnanmaa-Kaijonharju -alueen kaavarungon, jossa yliopisto on keskeisenä osana. Oamk on siirtynyt Linnanmaalle, mikä vahvistaa vuorovaikutusta opetuksessa ja tutkimuksessa.

Yliopiston siirtyminen Raksilaan aiheuttaisi valtavat kustannukset kaupungille ja valtiolle. Liikenteen ja pysäköinnin kasvun vaatimia investointeja ei ole pyrittykään arvioimaan. Nämä kustannukset vältetään pysymällä Linnanmaalla. Oamk:n siirtymisen takia tehdyt panostukset liikennejärjestelyihin eivät menisi hukkaan.

"Raksilan marketalueen uudistaminen voidaan aloittaa ensi vuonna. Rakennustöiden käynnistyminen pian on todellista elvytystä, jota nyt tarvitaan kipeästi."

Raksilan marketalueen uudistaminen voidaan aloittaa ensi vuonna, kuten kesällä hyväksytyssä kaupungin tilinpäätöksessä mainitaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.