Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Oulu ei enää ole pus­sin­pe­rä – Mün­che­nin ym­pä­ri­vuo­ti­sen suoran yh­tey­den lisäksi Hel­sin­gin rei­til­le tar­vit­tai­siin kil­pai­lua

Torstaina Oulussa kuultiin hyviä uutisia. Saksalainen lentoyhtiö Lufthansa ilmoitti lentävänsä Münchenistä Ouluun tänä vuonna ympäri vuoden.

Kun jo sovitut talvikauden lennot maaliskuussa päättyvät, yhtiö jatkaa lentoja uusilla kesäaikatauluilla.

Saksalaisen jättilentoyhtiön Suomen maajohtaja Patrick Borg Hedley kertoi, että talvikauden lennot ovat täyttäneet yhtiön odotukset ja Lufthansa on sitoutunut Oulun lentoihin.

Suora lentoyhteys Euroopan ytimeen on arvokas asia monella tavalla. Matkailuelinkeino saa piristysruiskeen. Pohjoispohjalaisten ulkomaan reissaamiseen suora yhteys tuo uusia mahdollisuuksia sekä vapaa-ajan- että liikematkustajille.

Kyseessä on toistaiseksi ainoa Pohjois-Suomen ympärivuotinen yhteys maailmalle. Siksi Oululle kysymys on myös kunniasta.

Rovaniemi on viime vuonna noussut Helsingin jälkeen Suomen toiseksi vilkkaammaksi kentäksi talvimatkailun kasvun siivittämänä. Oulu lähtee nyt lunastamaan paikkaansa valtakunnan kakkoskenttänä.

Ihokastaan ei silti kannata repiä ilosta aivan riekaleiksi. Lufthansa lentää tänne vain pari kertaa viikossa. Se on vasta hyvä alku.

Oululaiset ovat yhä pääosin Finnairin yhteyksien varassa niin Helsinkiin kuin ulkomaille matkatessaan. Valtiollisen yhtiön hinnat ovat kovat ja yhteyksissä on toivomisen varaa. Oulun ja Helsingin välille tarvittaisiin kilpailua.

Sitä ehkäisee muun muassa valtion hankintasäännöt, jotka ohjaavat julkisen sektorin lentomatkustajia käyttämään kansallista lentoyhtiötä.

Oulusta lentää nyt ympäri vuoden reilussa kolmessa tunnissa Münchenin lentoasemalle, josta aukeavat jatkoyhteydet ympäri maailman.
Oulusta lentää nyt ympäri vuoden reilussa kolmessa tunnissa Münchenin lentoasemalle, josta aukeavat jatkoyhteydet ympäri maailman.
Kuva: Lufthansa

Peikkona on myös Lufthansan ympärivuotisen reitin pysyvyys. Lähihistoria kertoo, että yhtä nopeasti kuin lentoyhteyksiä syntyy, niitä myös häviää.

Air Baltic lupasi 2010 tehdä Oulusta yhden lentoyhteyksiensä hubin eli solmukentän. Uusia yhteyksiä ulkomaille oli tulossa jopa toistakymmentä. Hanke kaatui latvialaisyhtiön talousvaikeuksiin. Riikaan lennettiin Oulusta jonkin aikaa.

Edellinen suora yhteys Oulusta ulkomaille oli SAS:n reitti Tukholmaan. Viimeinen reitti lennettiin tammikuussa 2020.

Sen lisäsi Oulusta on lähimenneisyydessä lennetty suoraan Kööpenhaminaan, Luulajaan ja Tromssaan. Kaikki ovat jääneet lyhytaikaisiksi kokeiluiksi.

Münchenin reitille voi toivoa pidempää ikää. Eteläisen Saksan lisäksi yhteys avaa ikkunan muualle maailmaan. Franz Josef Straußin mukaan nimetty lentoasema on Saksan toiseksi suurin ja Euroopan seitsemänneksi suurin kenttä. Sieltä on hyviä jatkoyhteyksiä eri puolille maailmaa.

Viime kädessä reitin jatko on meidän omissa käsissämme. Jos reittiä ei riittävästi käytetä, se ei taatusti säily.

Oman käytön ohella yhtä lailla tärkeää on markkinoida Saksassa Oulua kohteena, jonne kannattaa tulla.  Suora yhteys on matkailulle iso kilpailuetu.