Osa poh­jois­poh­jan­maa­lai­sis­ta toisen asteen opis­ke­li­jois­ta voi saada varman kor­kea­kou­lu­pai­kan tek­nii­kan alalta jo opin­to­jen aikana – Oamk testaa uutta yh­teis­työ­tä kuuden lukion ja OSAOn kanssa

Oulun ammattikorkeakoulu testaa uutta yhteistyötä, jossa toisen asteen opiskelija saa suoraan opiskelupaikan Oamkin tekniikan alalla tietyt ehdot täyttäen. Uutta mallia testataan syksyllä kuudessa lukiossa sekä koulutuskuntayhtymä OSAOssa. 

Toisen asteen opiskelija saa korkeakoulupaikan tekniikan alalla, jos hän suorittaa opiskeluaikanaan Oamkin määrittelemät 15 opintopistettä sekä toisen asteen perusopinnot. Opiskelijalle luvataan paikka joko konetekniikan, talotekniikan, sähkö- ja automaatiotekniikan, energia- ja ympäristötekniikan tai rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriopinnoista tai rakennusmestarin rakennusalan työnjohto-opinnoista.

Oamk Highway -mallin tarkoitus on lisätä lukiolaisten ja ammattikoululaisten kiinnostusta tekniikan alaa. 

– Tekniikan ala on erittäin monipuolinen, kansainvälinen ja työllistää hyvin, mutta nuoret eivät tätä tiedä. Haluamme tuoda heille alaa tunnetuksi uudella tavalla ja helpottaa hakeutumista ammattikorkeakouluun, Oamkin tekniikan ja luonnonvara-alan yksikönjohtaja Ville Isoherranen kertoo tiedotteessa. 

Mallia pilotoidaan ensiksi vuosi ja mikäli se toimii, voidaan sitä Isoherrasen mukaan laajentaa myös muihin toisen asteen oppilaitoksiin. 

Ensimmäisen vuoden pilotissa ovat mukana Laanilan lukio, Oulunsalon lukio, Oulaisten lukio, Nivalan lukio, Pyhäjärven lukio ja Haapajärven lukio.

Opiskelija ilmoittautuu Oamk Highway -opiskelijaksi avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

 15 opintopisteen Oamk Highway -opinnot koostuvat viiden opintopisteen matematiikan kurssista, viiden opintopisteen fysiikan kurssista sekä yhdestä alakohtaisesta kurssista. 

Alakohtaisia kursseja ovat rakennusten LVIS-perusteet, louhintatekniikka ja maanrakennusmateriaalit, Lean-johtaminen ja energiatekniikka. Opinnot voi suorittaa milloin vain toisen asteen perustutkinnon aikana ja ne ovat opiskelijalle maksuttomia.