Sähkösavukkeet: Ou­lu­lai­sen kou­lu­po­lii­sin mukaan va­pe­bis­nek­sen ve­lan­pe­rin­tä on kuin huu­me­kau­pas­ta

Buhurt: Haar­nis­kat ko­li­se­vat ja kirveet hei­lu­vat Oulun kes­kus­tas­sa vii­kon­lop­pu­na

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Opet­ta­jan ammatin ve­to­voi­ma kumpuaa pe­rus­teh­tä­väs­tä – tehtävä on va­lais­ta lapsen ja nuoren polkua, joka lopulta on koko kansan polku

4. vuoden luokanopettajaopiskelija (Kaleva 31.10./Lukijalta) otti kantaa opettajan työn houkuttelevuuteen erityisesti luokanopettajaopiskelijan näkökulmasta. Myös muissa medioissa opettajan työstä on keskusteltu tavalla, joka on nostanut huomion polttopisteeseen ammatin raskauden ja spekulaation vetovoiman hiipumisesta. Esiin on nostettu ryhmäkokojen kasvu, entistä haastavammat oppilaat, kasvanut lomakerumba ja liian pieni palkka.

"Opettajan ammatin nykyisiä haasteita ei pidä vähätellä, mutta ne eivät saisi peittää perustehtävää, josta ammatin vetovoima lopulta kumpuaa: löytää kiinnostus opetettavana olevaan sisältöön ja opetuksen kohteena olevien oppilaiden ajatuksiin."

Haastavasta tilanteesta voi kuitenkin seurata myös hyvää. Nimittäin ongelmissa – pienissä tai suurissa – piilee aina mahdollisuus ennakkoluulojen purkamiseen, julkisivun pyyhkimiseen ja tämän seurauksena asian ytimen tarkasteluun. Mitä lomakkeiden, pienen palkan, suuren ja oireilevan oppilasmassan ja muun kurjan alta paljastuu?

Opettajan ammatin ytimestä löytyy kolme perustavanlaatuista tehtävää.

Ensiksikin oppilaille on opetettava hyödyllisiä tietoja ja taitoja, kuten laskemista ja lukemista, jotta esimerkiksi sillat kantaisivat, rokotteet valmistuisivat ja talouden rattaat pyörisivät.

Tämä tehtävä on usein raakaa, mutta palkitsevaa aherrusta. Aika ajoin taitava opettaja säväyttää kuulijoitaan kertyneillä tiedoillaan sekä mahdollistaa työskentelyn rauhoittavalla ja turvallisella olemuksellaan. Intuitiivisella herkkyydellään taitava opettaja ratkaisee luokan yllättävät tapahtumat spontaanisti. Hän antaa sopivia haasteita, jotka synnyttävät onnistumisen kokemuksia uusien aiheiden äärellä innostaen suojattinsa sinnikkääseen työskentelyyn.

Toiseksi opettajan tehtävä on tasapainoilla perinteiden ja uusien tuulien välimaastossa saattaen oppilaat osaksi vallitsevaa yhteiskunnallista järjestystä, mutta tukahduttamatta heidän kansalaisdebyyttiinsä raikkautta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.