Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

"On osat­ta­va aja­tel­la kuin ri­kol­li­nen" – Ossi Heino tutkii yh­teis­kun­nan jär­jes­tel­miä ter­ro­ris­min nä­kö­kul­mas­ta ja ih­mis­hen­kien pe­las­ta­mis­ta sään­tö­jä uhmaten

Harva uskaltaa edes ajatella asioita, joita tekniikan tohtori Ossi Heino tutkii. Hän miettii päivittäin, miten äärimmäisen pahantahtoinen ihminen voisi hyödyntää vesihuoltoa tai sähköverkkoja.

Ossi Heino tutkii terveydenhuoltojärjestelmän kriisinkestävyyttä ja miettii, millaisia turvallisuusuhkia yhteiskunnan perusjärjestelmiin saattaa liittyä. Hän muistuttaa, että tehokkaat ja luotetut järjestelmät voidaan kääntää myös toimimaan tehokkaasti yhteiskuntaa vastaan.
Ossi Heino tutkii terveydenhuoltojärjestelmän kriisinkestävyyttä ja miettii, millaisia turvallisuusuhkia yhteiskunnan perusjärjestelmiin saattaa liittyä. Hän muistuttaa, että tehokkaat ja luotetut järjestelmät voidaan kääntää myös toimimaan tehokkaasti yhteiskuntaa vastaan.
Kuva: Matti Posio

Keskimääräiselle suomalaiselle organisaatiolle on ominaista, että omaan varautumiseen ja suunniteltuihin rutiineihin luotetaan hyvin pitkälle. Kriisin iskiessäkin moni toistelee: "Ei tässä nyt mitään, kaikki kunnossa. Onhan tätä harjoiteltu ja meillä on selkeä toimintaohje."

Ajatukset kääntyvät ylösalaisin tekniikan tohtori Ossi Heinon puheilla. Kriisikäyttäytymisen ja kriittisen infrastruktuurin tutkija on opetellut tarkastelemaan järjestelmiämme kuin pahantahtoinen toimija.

Jos terroristi tai itsetuhoinen ihminen pääsisi käsiksi yhteiskunnalliseen peruspalveluun, johon olemme tottuneet aina luottamaan, mikä kaikki olisi uhattuna? Entä jos useita kriittisen infran osasia pimenisi yhtä aikaa?

Eikä siinä vielä koko kamaluus. Heino on haastatellut tutkimukseensa pelastus- ja poliisialan poikkeuksellisia yksilöitä, jotka ovat kyenneet pelastamaan ihmishenkiä nimenomaan poikkeamalla ennalta hyväksytyistä toimintaohjeista.

Valitsimme Heinon tutkimuskohteista kolme näkökulmaa, jotka avaavat silmiä kriisiajattelussa.

Tutkijatohtori Ossi Heino muistuttaa, että terroristien lisäksi itsetuhoiset yksilöt saattavat olla vaaraksi laitoksissa, joihin olemme tottuneet luottamaan. Kriittinen infrastruktuuri kuten vesi- tai sähkölaitos osataan suojata kuorin ja kulkuluvin, mutta entäpä jos uhka tuleekin sisältäpäin?
Tutkijatohtori Ossi Heino muistuttaa, että terroristien lisäksi itsetuhoiset yksilöt saattavat olla vaaraksi laitoksissa, joihin olemme tottuneet luottamaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.