Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Kärpät: Ari Stenius jatkaa Oulun Kärp­pien lii­ga­ot­te­lui­den se­los­tus­ta Radio Ka­le­vas­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

OAJ: Kouluja ja päi­vä­ko­te­ja saa­te­taan joutua sul­ke­maan hen­ki­lös­tö­pu­lan vuoksi, jos en­nus­teet omik­ro­naal­los­ta pitävät paik­kan­sa – "Koulut ovat auki niin pitkään kuin hen­ki­lös­töä riit­tää"

Kouluja ja päiväkoteja jouduttaneen sulkemaan henkilöstöpulan vuoksi, jos ennusteet omikronaallosta pitävät paikkansa, arvioi OAJ.

Helsinki
Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää mahdollisena, että kouluja ja päiväkoteja voidaan joutua sulkemaan sairastumisten aiheuttaman henkilöstöpulan vuoksi. Arkistokuva.
Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää mahdollisena, että kouluja ja päiväkoteja voidaan joutua sulkemaan sairastumisten aiheuttaman henkilöstöpulan vuoksi. Arkistokuva.
Kuva: LAURA TALVITIE

Jos tartuntatapausten määrä nousee omikronaallossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvioimalle tasolle, kouluja ja päiväkoteja joudutaan todennäköisesti sulkemaan henkilöstöpulan vuoksi, arvioi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen STT:lle.

– Kouluissa ei ole varauduttu yhtään mitenkään eikä päiväkodeissa. Erityisesti varhaiskasvatuksessa on nyt jo hurja henkilöstöpula. Tässä mennään hyvin rationaalisesti – koulut on auki niin pitkään kuin henkilöstöä riittää, Luukkainen sanoo.

Luukkainen alleviivaa, ettei OAJ esitä tai tavoittele koulujen tai päiväkotien sulkemista. Arviot kuitenkin viittaavat hänen mielestään siihen, että se on väistämättä edessä eikä etäopetuskaan pelastaisi välttämättä tilannetta.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että koronatartuntojen määrä Suomessa voi jopa moninkertaistua nykyisestä helmikuun alkuun mennessä ja sairaalahoidon tarve voi kaksinkertaistua pienellä viiveellä tästä. THL:n asiantuntijat esittivät arvioitaan koronaministeriryhmälle perjantaina. Lehti alleviivaa laskelmien olevan vielä alustavia.

THL:n laskelmien mukaan joulukuun puolivälin tienoilla alkanut korona-aalto kestää 12 viikkoa ja aallon aikana koronaviruksen omikronmuunnos käy läpi suuren osan Suomen väestöä. THL:n arvion mukaan 10–69-vuotiaista suomalaisista 80 prosenttia saisi joko oireettoman tai oireilevan tartunnan, muissa ikäryhmissä tartunnan saanee 60 prosenttia.

Tilanne lähes yhtä sekava kuin koronapandemian alussa

Työmaailmassa sairastumisten ja tartuntatilanteiden määrä alkoi kasvaa todella runsaasti viimeistään vuodenvaihteen jälkeen, kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.

EK:n työterveyden ylilääkärien ryhmältä saatujen tietojen mukaan esimerkiksi sairauspoissaolot ovat lisääntyneet viimeisimpien kuukausien aikana noin 20 prosenttia. Rytivaara arvioi, että määrä kasvaa edelleen.

– Kyllä tämä näkyy jo pienissä yrityksissä, että on laitettu putiikkia kiinni tällaisissa toimipisteissä, joissa on vain muutama työntekijä. Jos sieltä sairastutaan, ei sitä voida pitää auki, Rytivaara sanoo.

Rytivaaran mukaan tuore korona-aalto on ollut niin laaja-alainen ja nopea, että Suomessa ollaan jopa yhtä sekavassa tilanteessa kuin koronapandemian alkuvaiheessa, jolloin virus oli vielä tuntematon.

– Tässä olisi ollut hyvä, että koronaepidemian hallinnassa olisi ollut elinkeinoelämän näkemystä koko ajan mukana, Rytivaara sanoo ja alleviivaa, ettei tällöin törmättäisi niin pahasti sosiaaliturvan ongelmiin tai työvoimapulaan liittyviin haasteisiin.

Tapausten määrä on kasvanut eksponentiaalisesti

Kansanterveystieteen professori ja Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen johtaja Jouni Jaakkola arvioi THL:n perjantaisen ennusteen kuulostavan uskottavalta. Hänen oletuksensa on, että arvion lähtökohtana on tilanne, jossa ei tehdä mitään lisätoimenpiteitä.

– Jos katsotaan tästä 2–4 viikkoa taaksepäin, kyllähän se näkyy eksponentiaalisena tuo tapausten määrä. Ja sairaalapotilaiden määrä menee koko ajan ylöspäin, ei tosin eksponentiaalisesti vielä, hän sanoo.

Sairaalapaikkojen tarve tulee kuitenkin viiveellä. Tartuntaluvut ovat olleet viime aikoina 10 000 liepeillä. Vaikka uudet tartuntatapaukset olisivat aiempia muunnoksia lievemmäksi osoittautunutta omikronia, on väestössä kuitenkin paljon henkilöitä, joilla on perussairaus, mikä voi osaltaan järkyttää tasapainoa sairaalakapasiteetin osalta.