Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Nuori hai­luo­to­lais­yrit­tä­jä hu­raut­taa trak­to­ril­la myymään kor­va­puus­te­ja – Koko Suomi leipoo -oh­jel­man nuorin ki­sai­li­ja Siiri Vä­hä­met­sä perusti ti­laus­lei­po­mon jo 17-vuo­tiaa­na

Abiturientti Siiri Vähämetsä opiskelee arkipäivät Oulussa ja leipoo viikonloput pihamökissään Hailuodossa. Leipätaikinan kohotessa hän kipaisee lenkille.

Siiri Vähämetsän arki kuluu Oulussa lukio-opintojen parissa. Viikonloppuisin hän suuntaa kotiinsa Hailuotoon, jossa hän leipoo, käy lenkillä ja ajelee traktorilla.
Siiri Vähämetsän arki kuluu Oulussa lukio-opintojen parissa. Viikonloppuisin hän suuntaa kotiinsa Hailuotoon, jossa hän leipoo, käy lenkillä ja ajelee traktorilla.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Vihdoinkin tästä saa puhua. Hailuotolainen Siiri Vähämetsä, 18, on helpottunut, sillä hän on joutunut salailemaan kavereiltaan koko kesän tietoa siitä, että hän on päässyt mukaan Koko Suomi leipoo -ohjelmaan. Hän on nuorin ohjelman 12 kilpailijasta. Toki kaverit olivat ohjelmaan osallistumista hänelle jo ehdotelleetkin, sillä Vähämetsän leivontainnostus on ollut jo pitkään tiedossa.

– Tykkään tehdä käsillä. Se on vahvuuteni, hän sanoo.

Kuvaukset olivat kesäkuun alussa, ja ensimmäinen jakso nähdään MTV3-kanavalla 14. syyskuuta. Kokemus on ollut "ikimuistoinen", parasta on ollut tutustua muihin leipurikilpailijoihin.

Kreemikakkuja, korvapuusteja, juustokakkuja, piirakoita, täytettyjä voisarvia, saaristolaisleipää... Kevät oli Vähämetsälle tavallistakin ahkerampaa leipomista, sillä oli suunniteltava reseptejä ja testailtava niitä. Lopuksi hän vielä kuvasi leivonnaisensa ja jakoi kuvia sosiaalisen median tilillään.

Puolitoista vuotta sitten Vähämetsä päätti perustaa leivonta-alan yrityksen paikallisen 4H-yhdistyksen tuella.

– Perheeltä alkoi tulla jo palautetta, että taasko sinä leivot.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.