Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den pro­tes­tit ker­to­vat pe­rus­tel­luis­ta huo­lis­ta

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Nivalan neu­vo­las­sa pis­tet­ty liian läm­pi­mäs­sä säi­ly­tet­ty­jä ko­ro­na­ro­kot­tei­ta – Ro­kot­tees­ta ei vaaraa, tilanne kor­jau­tuu uudella an­nok­sel­la, kertoo THL:n yli­lää­kä­ri

Nivalan neuvolassa on annettu 14.–21. syyskuuta välisenä aikana Pfizerin ja Modernan koronarokotteita, joiden on havaittu olleen säilytettävänä liian korkeassa lämpötilassa.

Asiasta tiedottaa peruspalvelukuntayhtymä Kallio.

Liian lämpimässä olleita rokotteita saaneille tarjotaan uutta annosta, koska väärässä lämpötilassa säilytetyn rokotteen tehoa ei voida taata. Kuntayhtymän mukaan se on kirjeitse yhteydessä ihmisiin, joita asia koskee. Kuntayhtymä myös pahoittelee tapahtunutta.

Sekä Pfizer-Biontech että Moderna ovat rna-rokotteita, jotka sisältävät pätkän viruksen perimää.

THL:n ylilääkäri, rokoteasiantuntija Hanna Nohynek kertoo Kalevalle, että liian lämpimässä säilytetyn rokotteen saaminen ei ole vaarallista. Rokotteiden sisältämä rna kuitenkin tuhoutuu lämpimässä eikä rokoteannoksesta ole hyötyä immuunivasteen kehittämisessä.

Tilanne korjautuu uuden rokotteen ottamalla, Nohynek sanoo.

THL:n tietoon on koronaepidemian aikana tullut muitakin tapauksia eri puolilta maata, joissa rokoteannosten kylmäketju on katkennut.