Pääkirjoitus: Asun­to­kau­pan krii­si­vai­he sekä lyö että hellii

Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa tar­jot­tu oudon ha­jui­nen jau­he­li­ha­keit­to tut­ki­taan la­bo­ra­to­rios­sa

ADHD: Oulussa ke­hi­tet­tiin peli, joka voi jopa pal­jas­taa lapsen ADHD:n

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Nii­nis­tö: Edessä on vai­kei­ta kuu­kau­sia jolloin kes­tä­vyyt­tä koe­tel­laan – "On vaikea nähdä, miten sota päät­tyy, mutta kaikki sodat lop­pu­vat joskus"

Samalla on valmistauduttava sodan jälkeiseen aikaan - rauhaa on tavoiteltava vaivoja säästämättä

Helsinki
Presidentti Sauli Niinistö pitää Nord Stream -putkien räjähdyksiä vain yhtenä esimerkkinä siitä, miten kriisit voivat eskaloitua. Arkistokuva.
Presidentti Sauli Niinistö pitää Nord Stream -putkien räjähdyksiä vain yhtenä esimerkkinä siitä, miten kriisit voivat eskaloitua. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen

Presidentti Sauli Niinistö varoitti Ulkopoliittisen instituutin turvallisuusfoorumissa, että Suomessa ja muualla on edessä vaikeita kuukausia, jolloin kestävyyttä koetellaan ankarasti.

– Mitä Venäjä seuraavaksi tekeekään, yhtenäisyyden on oltava vastauksemme Suomessa, Euroopassa ja maailmassa. On oltava varuillaan ja valmiina vaikeisiin valintoihin, hän sanoi.

Nord Stream -putkien räjähdykset ovat Niinistön mukaan vain yksi esimerkki siitä, miten monilla tavoilla kriisit voivat eskaloitua.

Tähän puuttui myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja painotti, että myös Suomen on syytä varautua mahdollisiin iskuihin yhteiskunnan kriittisiä toimintoja vastaan.

Kaikkonen mainitsi muun muassa energian, ruoan ja lääkkeiden riittävyyden sekä kyvyn pitää yhteiskunnan rattaat pyörimässä häiriöistä huolimatta.

Tulevasta Nato-jäsenyydestä Kaikkonen vakuutti, että Suomen kansallinen puolustus säilyy vahvana myös Nato-jäsenyyden toteuduttua. Enää ei kuitenkaan tarvitse ajatella, että Suomi seisoo yksin eikä voi luottaa muiden apuun.

– Naton liittolaisena Suomi voi luottaa ulkomaiseen apuun, joten tarvitaan uutta ajattelutapaa, Kaikkonen sanoi.

"Kaikki sodat loppuvat joskus"

Niinistö totesi, että kriisin kestäessä ei pidä unohtaa pitkän tähtäimen tavoitetta.

– On vaikea nähdä, miten sota päättyy. Mutta kaikki sodat loppuvat joskus.

Presidentti arvioi, että vaikka YK ja Etyj ovat sodan aikana joutuneet kohtaamaan suuria haasteita, on niiden vahvistamista jatkettava, jotta ne voisivat toimia perustana tulevalle turvallisuusjärjestelmälle.

– Samalla voi kysyä, olemmeko sellaisella vedenjakajalla, että meidän on ajateltava myös jotain aivan uutta, Niinistö pohti.

Hän totesi, että rauha on kaikkien kestävien turvallisuusjärjestelmien perustavanlaatuinen tekijä.

– Se on niin tärkeä tavoite, että meidän ei tule säästää ponnistelujamme pyrkiessämme sitä kohti. Niin tärkeä, että myös turhiksi osoittautuvat ponnistelut ovat vaivan arvoisia.