Sirkus: Kahden lapsen äiti sai syk­syl­lä puhelun ja päätti karata sir­kuk­sen matkaan

Oulu: Ro­tuaa­rin palloa vaivaa mys­ti­nen vika, jota sel­vi­te­tään edel­leen

Luitko jo tämän: Suun­nis­tus­ki­sa sai uuden kään­teen, kun Mu­hok­sen met­säs­tä löytyi Kel­los­ta ka­don­nut nainen

Mainos: Markkinointitoimisto Kolmas Polvi etsii markkinoinnin asiantuntijaa - tutustu ja hae tästä

Neljän miehen epäil­lään kuol­leen huu­mei­siin Ro­va­nie­mel­lä viikon sisällä – syiksi epäil­lään tun­te­ma­ton­ta huu­met­ta ja Suo­mes­sa hyvin har­vi­nais­ta opioi­dia

Poliisi epäilee neljän noin 30–50-vuotiaan miehen kuolemien liittyvän huumeisiin Rovaniemellä, tiedottaa poliisi. Kuolleet ovat löytyneet viikon sisällä.

Näin lyhyellä aikavälillä ilmi tulleiden epäiltyjen huumekuolemien määrä on poikkeuksellisen suuri. Henkilöt ovat kuolleet yksityisasunnoissa.

Kuolleet henkilöt on löydetty Rovaniemen kaupungin alueelta, kertoo Lapin poliisilaitoksen rikoskomisario Tuomo Seikkula.

Poliisi selvittää kuolemia normaaleina kuolemansyytutkintoina ja lisäksi tapauksia tutkitaan huumausainerikoksina.

– Alue on rajautunut kaupungin alueelle eikä esimerkiksi maaseudulta ole tullut tietoon tapauksia, Seikkula sanoo.

Tapauksen epäillään liittyvän vaaleanpunaiseen jauhemaiseen huumausaineeseen, jonka koostumus on vielä tuntematon.

Myös kellertävää jauhetta löytynyt

Poliisilla on myös tutkinnassa takavarikoituja jäämiä kellertävästä jauhemaisesta huumausaineesta. Sen epäillään olevan erittäin vaaralliseksi luokiteltua synteettistä opioidia, isonitazenia.

Aine on Suomessa Seikkulan mukaan erittäin harvinainen, mutta myös hyvin vaarallinen.

– On poikkeuksellista, että tällaista ainetta löytyy Suomesta saati Rovaniemeltä, hän sanoo.

Isotonitatseeni on synteettinen opioidi, joka muistuttaa vaikutuksiltaan morfiinia ja fentanyyliä. Aine lisättiin YK:n huumausainesopimukseen kaksi vuotta sitten, sen sukulaisaineet etonitatseeni ja klonitatseeni on luokiteltu jo aiemmin huumausaineiksi.

Aineen väärinkäyttö- ja riippuvuuden aiheuttamispotentiaali on sama kuin morfiinilla. Vakavin haittavaikutus on yliannostuksesta aiheutuva jopa kuolemaan johtavaa hengityslama.

Opioidin reittiä Rovaniemelle tutkitaan. Yksi mahdollinen väylä voi Seikkulan mukaan olla se, että aine on tilattu netistä.

Toinen väylä on huumausaineen perinteisempi salakuljetus maasta toiseen.

– Näitä mahdollisia reittejä tutkitaan, Seikkula toteaa.

Kuolemantuottamus tai törkeä kuolemantuottamus

Herkästi huumekuolemia aiheuttavan laittoman aineen myyjää tai valmistajaa voidaan poliisin mukaan epäillä kuolemantuottamuksesta tai törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Poliisi selvittää nyt, mihin aineeseen kuolemat liittyvät ja yrittää saada akuuttia hengenvaaraa aiheuttavan aineen pois kaduilta.

– Tämän hetken tiedon mukaan kyseisiä huumausaineita ei ole tavattu muualla Pohjois-Suomessa tai Etelä-Suomessa, Tuomo Seikkula sanoo.

Poliisi selvittää huumausaineen levinneisyyden mahdollista laajuutta, mutta toistaiseksi tietoa on vain Rovaniemen tapauksista.

Tapaukseen liittyvät kaikki rikosnimikkeet tarkentuvat, kun poliisin tutkinta etenee.

Poliisi varoittaa ihmisiä huumausaineisiin liittyvistä riskeistä, sillä käyttäjä ei voi olla varma, mitä aine todellisuudessa sisältää.

Lisäksi poliisi haluaa vedota kaikkiin asiasta jotain tietäviin, jotta hengenvaarallinen aine saadaan pois katukaupasta.