Na­val­nyi joutui va­roit­ta­mat­ta pi­ka­oi­keu­den­käyn­tiin po­lii­si­ase­mal­la

Venäjän ulkoministeriö kommentoi kiinniottoa Twitterissä kehottaen ulkovaltoja sekaantumasta sen asioihin.

Poliisi pidätti Aleksein Navalnyin sunnuntai-iltana lentokentällä Moskovassa sen jälkeen, kun hän lensi Saksasta Venäjälle. Julia-vaimo halasi häntä.
Poliisi pidätti Aleksein Navalnyin sunnuntai-iltana lentokentällä Moskovassa sen jälkeen, kun hän lensi Saksasta Venäjälle. Julia-vaimo halasi häntä.
Kuva: KIRA YARMYSH

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui maanantaina poliisi-asemalla järjestettyyn oikeusistuntoon, jossa oli määrä päättää hänen säilöönottonsa jatkamisesta. Syyttäjät vaativat pidätyksen jatkamista 30 päivällä, kertoi Reuters.

Viranomaiset ottivat Navalnyin kiinni Moskovassa lentokentällä sunnuntai-iltana hänen saavuttuaan maahan Saksasta.

Navalnyi kuvasi maanantain istunnosta videota, jota hän jakoi Instagram-palvelussa. Hän sanoi tilaisuuden edustavan "äärimmäistä mahdolista laittomuutta" ja syytti presidentti Vladimir Putinin turvautuneen siihen, koska hän on peloissaan.

Useat Euroopan maat sekä Yhdysvallat kehottavat Venäjää vapauttamaan Navalnyin. Suomen presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin yhtyivät vaatimuksiin maanantaina.

Esimerkiksi Saksan ulkoministeri Heiko Maas kehotti Venäjää maanantaina aamulla noudattamaan lakia ja kunnioittamaan ihmisoikeuksia "myös Aleksei Navalnyin kohdalla".

Viro, Liettua ja Latvia vaativat EU:ta keskustelemaan uusista Venäjän vastaisista pakotteista. Niiden joukossa voisi olla Venäjältä Saksaan rakennettavan uuden kaasuputkihankkeen jäädyttäminen.

Venäjä ei ole huolestunut imagostaan

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi asiaa maanantaina sanomalla, että länsimaat yrittävät siirtää kansalaistensa huomiota maiden omista ongelmista kritisoimalla Navalnyin pidättämistä. Lavrovin mukaan Venäjä ei ole kiinnostunut siitä, millaisen vaikutelman Navalnyin kohtelu antaa ulkomaailmalle.

– Me voisimme ajatella imagoamme, mutta me eme ole nuoria neitejä menossa ensimmäisiin tanssiaisiimme, hän sanoi.

Aiemmin Venäjän ulkoministeriö julkaisi Twitter-tilillään tiedottajansa Maria Zaharovan tviitin, jossa tämä kertoi, että hänellä on viesti Yhdysvaltojen tulevan presidentin Joe Bidenin turvallisuusneuvonantajalle Jake Sullivanille ja muille tahoille, jotka "ovat rynnänneet kommentoimaan asiaa".

– Kunnioittakaa kansainvälistä lainsäädäntöä ja älkää sekaantuko muiden valtioiden lakiin. Hoitakaa omat kotimaanne ongelmat, hän kirjoitti.

Reutersin haastattelemat moskovalaiset suhtautuivat Navalnyin pidätykseen kahtalaisesti: osa empaattisesti, toiset ihmetellen, miksi hän palasi.

70 ihmistä telkien taa

Navalnyi, 44, joutui viranomaisten kiinniottamaksi Moskovassa sunnuntai-iltana pian sen jälkeen, kun hän oli saapunut maahan Saksasta.

Navalnyin asianajajat kertoivat maanantaina, että he eivät ole saaneet olla yhteydessä Navalnyiin kiinnioton jälkeen ja että Navalnyin voinnista ei ole tietoa.

Noin 70 ihmistä pidätettiin Navalnyin paluun yhteydessä. Verukkeena kiinniottoon on käytetty pykäliä virkavallan vastustamisesta, korotetun valmiustilan vastustamisesta ja osallistumista luvattomaan mielenilmaukseen, josta on haittaa infrastruktuurille, kertoo venäläinen uutispalvelu Newsru.

Navalnyi palasi kotimaahansa viiden kuukauden Saksassa oleskelun jälkeen. Hän toipui Saksassa hermomyrkytyksestä.

Esimerkiksi kansalaisjournalistien yhteisö Bellingcat on esittänyt todisteita, joiden mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB myrkytti Navalnyin. Kreml kiistää asian.

Tiukka viesti useilta mailta

Navalnyi on Venäjän tunnetuimpia oppositiopoliitikkoja. Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo sanoi, että Venäjän hallitus yrittää hiljentää kriitikkonsa ja vaati Navalnyin välitöntä vapauttamista.

– Luottavainen poliittinen johtaja ei pelkää kriittisiä ääniä eikä hänen tarvitse pidättää vastustajiaan väärin perustein, sanoi Pompeo.

Yhdysvaltojen tulevan presidentin Bidenin turvallisuusneuvonantaja Sullivanin kommentointi kirvoitti Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Zaharovan Twitter-kirjoituksen.

– Kremlin hyökkäys Navalnyia kohtaan ei ole ainoastaa ihmisoikeusloukkaus, vaan hyökkäys myös Venäjän kansalaisia kohtaan, jotka haluavat tulla kuulluiksi, Sullivan sanoi.

Navalnyin vapauttamista vaativat myös Ranska, Italia, ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Britannia vaati Venäjän hallitusta tutkintaa myrkytyksessä käytetystä kemiallisesta aseesta.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 14.55.