Oulun kaupunki: Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä antaa en­sim­mäi­sen bud­jet­ti­esi­tyk­sen­sä

Rakentaminen: Uusista asun­nois­ta tulee pulaa ensi vuonna ja se nostaa asu­mi­sen hintaa

Kyselyt: Lähes 7 000 lukijaa kertoi Kalevan pi­ka­ky­se­lys­sä mie­li­pi­teen­sä am­mat­ti­liit­to­jen toi­mis­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Nal­li­ka­rin vesi täytti laa­tu­vaa­ti­muk­set – myrk­ky­kei­sos­ta va­roi­te­taan Lu­mi­joel­la, jär­vi­syy­hys­tä Ra­ja­hau­das­sa

Alkuviikosta otetun uimavesinäytteen mukaan Nallikarin uimarannan vedenlaatu täytti indikaattoribakteereille asetetut laatuvaatimukset, eikä rannalla ei ole havaittu sinilevää.

Viinavuoren uimapaikalla Lumijoella kasvaa myrkkykeisoa.
Viinavuoren uimapaikalla Lumijoella kasvaa myrkkykeisoa.
Kuva: Sarviaho Heikki

Alkuviikosta otetun uimavesinäytteen mukaan Nallikarin uimarannan vedenlaatu täytti  indikaattoribakteereille asetetut laatuvaatimukset, eikä rannalla ei ole havaittu sinilevää. Asiasta tiedotti Oulun seudun ympäristötoimi.

Nallikarista otettiin näytteitä myös viime keskiviikkona, eikä niissäkään ollut huomauttamista.

Nallikarin vedenlaatua on seurattu viime viikkoina tihennetysti ylimääräisillä näytteenotoilla. Uimarannan viimeisin uimakielto purettiin viime sunnuntaina.

Myrkkykeisoa laajalti uimarannalla Lumijoella

Viinavuoren uimapaikalta Lumijoelta on löydetty myrkkykeisoa, jota kasvaa laajalti uimapaikan vesirajassa.

Myrkkykeiso on myrkyllinen kasvi, mutta se ei aiheuta merkittävää vaaraa uimavedelle. Uiminen on turvallista niillä kohdin, missä kasvia ei kasva.

Kasvista varoitetaan rannalla kylteillä ja ilmoitustaululla.

Myrkkykeiso on yleinen kasvi luonnossa ja sitä esiintyy matalassa rantavedessä. Kasvin kaikki osat ovat myrkyllisiä. Kasvin osien syöminen aiheuttaa vakavan myrkytyksen, joten kasviin ei pidä koskea paljain käsin tai sitä ei pidä talloa.

Rajahaudassa epäillään järvisyyhyä

Rajahaudan uimarannalla uineilta on tullut ilmoitus kutinasta uimisen jälkeen. Oireiden perusteella kyseessä voi olla järvisyyhy, tiedottaa ympäristötoimi. Järvisyyhy ei ole ihmiselle vaarallinen, mutta se voi olla kiusallinen.

Rajahaudan uimaranta ei ole järvisyyhyn vuoksi uimakiellossa. Uinnin jälkeen iho on kuitenkin hyvä kuivata huolellisesti karhealla pyyhkeellä. Suositeltavaa on uida avovedessä keskellä ranta-aluetta ja välttää pitkäaikaista oleskelua vedessä etenkin aamulla.

Järvisyyhyn aiheuttaa vesilinnuissa ja kotiloissa loisivien imumatojen toukat. Imumatoa tavataan erityisesti rehevissä ja kaislikkoisissa vesissä varsinkin aamutunteina niiden siirtyessä kotilosta vesilintuun.