Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

"Nä­ky­vin lii­ken­teel­li­nen muutos tulee ole­maan, missä kan­si­par­kin ajo­luis­kan paikka tulee si­jait­se­maan", sanoo Vän­man­nin­saa­ren Terwa Towerin lii­ken­ne­suun­ni­tel­man tekijä

Vänmanninsaareen suunniteltu Terwa Tower -tornirakennus etenee kunnallisissa elimissä vauhdikkaasti, mutta hankkeen sisältö on vielä pitkälti auki talon tarkkaa paikkaa ja muotoa myöten.

Terwa Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtaja Raimo Pahkala sanoo,että tornihollille kaavaillun tontin ympäristö ei ole tällä hetkellä mitenkään ylentävä näky parkkipaikkoineen ja rantapuskineen.
Terwa Kiinteistökehitys Oy:n toimitusjohtaja Raimo Pahkala sanoo,että tornihollille kaavaillun tontin ympäristö ei ole tällä hetkellä mitenkään ylentävä näky parkkipaikkoineen ja rantapuskineen.
Kuva: Pekka Peura

Liikennejärjestelyt nousevat keskeiseen rooliin, kun Oulun pääkirjaston viereen Vänmanninsaareen suunnitellaan 22-kerroksista Terwa Toweriksi kutsuttua tornitaloa. Paraikaa on meneillään rakennuksen ja paikan kaavoitus liikennesuunnitelmineen sekä koko torialueen liikennesuunnitelman laatiminen.

Suorin välitön vaikutus on, että nykyinen kirjaston parkkialue poistuu, sillä mahdollinen tornitalo rakennetaan osin sen paikalle. Nykyinen kirjaston parkkipaikka tuli kirjastotalon viereen niin sanotusti hyvää hyvyyttään, eli aikanaan ei ollut varsinaisesti mitään velvoitetta tehdä sitä siihen.

Maanpäällinen pysäköinti poistuu ja siirtyy kannen alle, kun tornirakennukseen tehdään maanalainen pysäköintihalli. Alustavasti paikkoja on kaavailtu vajaat seitsemänkymmentä, mikä on suurin piirtein tuplasti nykyiseen verrattuna. Myös se on ratkaisematta, korvataanko kirjaston parkkialue tornin parkkihallista, jostakin muualta vai jätetäänkö korvaamatta kokonaan.

– Onko se julkista pysäköintiä vai ei, sitä on vielä vaikea sanoa. Näkyvin muutos liikenteellisesti tulee olemaan, missä ajoluiskan paikka tulee sijaitsemaan sinne kansiparkkiin mennessä, sanoo liikennesuunnittelun aluepäällikkö Jani Karjalainen Vänmannin hankkeeseen liikenne- ja pysäköintitarkasteluja tekevästä konsulttiyhtiö Sitowisesta.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.