Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Nä­kö­kul­ma: Valta ka­sau­tuu, mutta siitä ei puhuta – Oulun vaa­li­pii­ris­tä edus­kun­taan pyrkii liuta tripla- ja tup­la­roo­leis­sa olevia eh­dok­kai­ta

Keskustelu vallan keskittymisestä samoihin käsiin päätöksenteon eri tasoilla loistaa poissaolollaan. Politiikan supertähtien on silti vaikea kieltäytyä ehdokkuudesta, kun pyydetään.

Vielä on kaksi viikkoa aikaa miettiä, kenelle antaa eduskuntavaaleissa äänensä. Kuva Oulusta Otto Karhin puiston kadunvarren ulkomainoksista.
Vielä on kaksi viikkoa aikaa miettiä, kenelle antaa eduskuntavaaleissa äänensä. Kuva Oulusta Otto Karhin puiston kadunvarren ulkomainoksista.
Kuva: Pekka Peura

Poliitikolle on aina riski, jos hän ei ole ehdolla vaaleissa. Yksi luottamustoimi toimii ponnahduslautana seuraavalle, ylemmälle askelmalle.

Huhtikuun toisena päivänä pidettävien eduskuntavaalien lopputulos ei ole tiedossa, mutta selvää on, että eduskuntaan valitaan iso joukko kansanedustajia, jotka ovat entuudestaan omien kotikuntiensa ja hyvinvointialueidensa päättäjiä. Hämmästyttävän vähän on keskusteltu, mitä seuraa siitä, kun valta keskittyy päätöksenteon kaikilla tasoilla samoille henkilöille.

Vaalikelpoisuus on perustuslaillinen oikeus, johon Suomessa ei ole haluttu puuttua. Tupla- ja triplatehtäviä on tarkasteltu lähinnä ajankäyttöongelmana. Jokainen ymmärtää, että tehtävien kasautuessa myös työmäärä kasvaa.

Oleellisempaa olisi miettiä, mitä vallan keskittyminen tarkoittaa ja mitä siitä seuraa. Epäilemättä demokratia kapenee ja kansanvalta yksipuolistuu, jos joka tasolla on samat päättäjät. Pahimmillaan syntyy eturistiriitojen sidos, jossa  jääviydet ja esteellisyydet voivat hämärtyä, jos niihin ei kiinnitetä järjestelmällisesti huomiota.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.