
Poliitikolle on aina riski, jos hän ei ole ehdolla vaaleissa. Yksi luottamustoimi toimii ponnahduslautana seuraavalle, ylemmälle askelmalle.
Huhtikuun toisena päivänä pidettävien eduskuntavaalien lopputulos ei ole tiedossa, mutta selvää on, että eduskuntaan valitaan iso joukko kansanedustajia, jotka ovat entuudestaan omien kotikuntiensa ja hyvinvointialueidensa päättäjiä. Hämmästyttävän vähän on keskusteltu, mitä seuraa siitä, kun valta keskittyy päätöksenteon kaikilla tasoilla samoille henkilöille.
Vaalikelpoisuus on perustuslaillinen oikeus, johon Suomessa ei ole haluttu puuttua. Tupla- ja triplatehtäviä on tarkasteltu lähinnä ajankäyttöongelmana. Jokainen ymmärtää, että tehtävien kasautuessa myös työmäärä kasvaa.
Oleellisempaa olisi miettiä, mitä vallan keskittyminen tarkoittaa ja mitä siitä seuraa. Epäilemättä demokratia kapenee ja kansanvalta yksipuolistuu, jos joka tasolla on samat päättäjät. Pahimmillaan syntyy eturistiriitojen sidos, jossa jääviydet ja esteellisyydet voivat hämärtyä, jos niihin ei kiinnitetä järjestelmällisesti huomiota.