Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Nä­kö­kul­ma: Poh­teel­la edessä piukat paikat ennen kuin pal­ve­lut on uu­dis­tet­tu – Tu­pa­il­lois­sa riittää vielä se­lit­te­le­mis­tä

Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelman hyväksyminen on vasta alkusoittoa tulevien vuosien väännölle ja viilaukselle. Lähestyvät eduskuntavaalit tuovat päätöksentekoon uutta painetta.

Hyvinvointialue Pohteella on saatu aikaan merkittävä poliittinen päätös, kun aluevaltuusto hyväksyi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelman tuleville vuosille.

Alueelliset ja poliittiset eroavaisuudet pirskahtivat pintaan. Eniten kirpaisivat kuntakohtaiset hoitopaikkojen leikkaukset – lisäykset jäivät vähemmälle huomiolle.

Moni aluevaltuutettu hillitsi itsensä irtopisteiden keruun sijaan. Kaikki eivät tähän kyenneet, mutta sitä varten aluevaltuutetut on valittu, että he kertovat salissa mielipiteensä ja vaihtoehtonsa.

Kukaan ei luvannut, että  palvelutarpeen kasvaessa ja talouden kiristyessä kyseessä olisi helppo rasti.

Pohteen alueella on yli 5 500 erilaista asumis-, palvelu-, laitos,- vuode-, sairaala-, akuutti-, arviointi- ja kuntoutushoitopaikkaa. Kokonaisuudessa vähennykset eivät ole maata kaatavia, mutta paikkakuntakohtaisesti tuntuvia.

Kotikuntiensa johtavissa poliittisissa luottamustehtävissä olevien aluevaltuutettujen  on epäilemättä karvasta selittää tupailloissa, miksi näin meneteltiin. Lohdutukseksi on luvattu, että peruspalveluja ja kotiin tuotavia palveluja vahvistetaan ennen osastoilla ja laitoksissa annettavien palvelujen vähentämistä.

Paineet laitospaikkojen vähentämiseen ja yhteisöllisen asumisen lisäämiseen eivät tosin johdu pelkästään aluevaltuutettujen pahasta tahdosta, vaan laitoksista pois ohjaavan lainsäädännön muutoksista.

Tähän ei yhteiskunnassa ole selvästikään herätty riittävästi. Asiasta pitäisi puhua enemmän myös kuntatasolla, sillä hyvinvointialueen asukkaat ovat omien kotikuntiensa asukkaita.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.