Päätoimittajan kolumni: Maailma muut­tuu, mutta median tehtävä on kirkas

Kaupat: Ou­lu­lai­nen ruo­ka­kaup­pa on herk­ku­ja pur­sua­va näh­tä­vyys, jota tullaan ih­met­te­le­mään kauem­paa­kin

Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Nä­kö­kul­ma: Oulun poliisi kir­joit­ti härs­kis­ti omaa lakiaan es­täes­sään toi­min­tan­sa ku­vaa­mi­sen Aa­lis­tun­tu­ril­la

Poliisin on noudatettava kaikessa toiminnassaan tarkoin lakia. Kuvaamisen ennalta estämisen osalta näin ei näytä tapahtuneen, kirjoittaa Kalevan verkkotoimittaja Antti Pasanen.

Juttu on julkaistu Kalevassa maaliskuussa 2023.

Lapin poliisi sekä Oulun poliisin lähettämä joukkojenhallintaan koulutettu ryhmä purkivat viime viikon maanantaina Kolarissa Aalistunturin mielenosoituksen.

Se edellytti, että aktivistien istumapaikkanaan käyttämä korkea puinen kolmijalka sahattiin vähän kerrallaan kappaleiksi. Tässä ei sinänsä ole mitään erikoista.

Erikoista ja periaatteellisesti erittäin merkittävää sen sijaan oli, että johtovastuussa olleen Oulun poliisin päällystössä päätettiin estää kolmijalan sahailun kuvaaminen sekä mielenosoittajilta että paikalla dokumenttia tehneeltä ryhmältä.

Tätä varten aktivisteilta kerättiin puhelimet pois ja poliisi vahti, ettei kuvausryhmän kamera käy.

Poliisi otti tässä vakavan harha-askeleen ja ylitti selvästi toimivaltansa, kuten julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Kalevalle aiemmin totesi. Rikosoikeuden professori Sakari Melanderin viesti Helsingin Sanomissa oli sama: hän ei keksi mitään lainmukaista perustetta poliisin toiminnalle.

Perustuslaki turvaa julkisella paikalla kuvaamisen osana sananvapauden käyttöä. Poliisilla ei ole lain antamaa oikeutta kieltää sitä ennalta. Toki jos kuvattua materiaalia käyttää myöhemmin lainvastaisesti, siitä voi olla seurauksia.

Poliisin tempaus on syystäkin herättänyt laajaa mediahuomiota.

Vähintään hämmentävä on Oulun poliisin komisarion Mika Laurin allekirjoittama kuvauskiellon kirjallinen perustelu, jonka myös Kaleva hankki.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.