Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Myr­ky­tet­ty Aleksei Na­val­nyi pääsi pois sai­raa­las­ta, lää­kä­rit ar­vioi­vat pysyviä vau­rioi­ta – avus­ta­jien mukaan myrkky oli ve­si­pul­los­sa

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on aiemmin sanonut, että hän aikoo palata takaisin Venäjälle.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi julkaisi maanantaina kuvan itsestään Charité-sairaalan parvekkeelta yhdessä hänen vaimonsa Julian kanssa. Navalnyi on toipunut myrkytyksestään ennakoitua nopeammin.
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi julkaisi maanantaina kuvan itsestään Charité-sairaalan parvekkeelta yhdessä hänen vaimonsa Julian kanssa. Navalnyi on toipunut myrkytyksestään ennakoitua nopeammin.
Kuva: ALEXEI NAVALNY HANDOUT

Saksalainen Charité-sairaala tiedottaa, että myrkytyksen takia hoidossa ollut venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on päästetty pois sairaalasta.

– Potilaan tila on kohentunut riittävästi, jotta hänet voitiin päästää pois sairaalahoidosta, Charité-sairaala tiedotti keskiviikkona.

Navalnyi on ollut hoidettavana berliiniläissairaalassa elokuun lopulta lähtien. Hänet myrkytettiin 20. elokuuta, ja hänen oireensa alkoivat lennolla Siperiasta Moskovaan. Ensin Navalnyitä hoidettiin siperialaisessa Omskin kaupungissa, josta hänet siirrettiin muutaman päivän jälkeen Berliiniin.

Charité-sairaalan mukaan Navalnyin toipumisnopeuden ja nykyisen voinnin perusteella hän saattaa toipua myrkytyksestä täysin ennalleen. Aiemmin lääkärit arvioivat, että Navalnyille voi jäädä esimerkiksi pysyviä hermostollisia oireita.

– Toistaiseksi on liian aikaista sanoa varmuudella myrkytyksen mahdollisista pitkäaikaisista vaikutuksista, Charité-sairaalan tiedotteessa sanotaan.

Sairaala tiedotti potilaansa poispääsystä Navalnyin suostumuksella.

Navalnyi kommentoi myrkytystään maanantaina ensi kertaa itse. Hän kritisoi Venäjää siitä, ettei myrkytystä ole tutkittu ja vaati, että hänen myrkytyspäivänä pitämänsä vaatteet palautetaan hänelle, jotta niistä voidaan testata myrkkyjäämiä.

Avustajien mukaan myrkky oli vesipullossa

Aleksei Navalnyi myrkytettiin elokuussa, kun hän oli palaamassa Tomskista Siperiasta. Navalnyi alkoi voida huonosti kesken lennon, ja kone teki välilaskun Omskissa, jossa Navalnyi toimitettiin hoitoon. Omskista hänet siirrettiin Berliiniin, vaikka Venäjän viranomaiset yrittivät aluksi estellä siirtoa.

Navalnyin avustajien mukaan myrkky oli laitettu Navalnyin vesipulloon. Avustajat kertoivat viime viikolla Instagramissa julkaistussa videossa keränneensä vesipullot ja muut tavarat talteen hotellihuoneesta heti, kun tieto oireista tuli. Myrkyn on aiemmin epäilty olleen teessä, jota Navalnyi joi lentoasemalla.

Venäjän johto on koko ajan kiistänyt tiedot myrkytyksestä ja vaatinut päästä tutkimaan itse saksalaisten ottamia näytteitä. Omskin sairaalassa tehdyissä kokeissa ei venäläislääkäreiden mukaan havaittu jälkiä myrkytyksestä.

Novitshok-ryhmään kuuluvalla hermomyrkyllä myrkytettiin myös entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja tämän tytär vuonna 2018 Britanniassa.

Kreml pysyy hiljaa

Venäjän presidentinhallinto Kreml ei ole vieläkään aloittanut rikostutkintaa Navalnyin myrkyttämisestä.

Ruotsalaisen, ranskalaisen ja saksalaisen laboratorion testitulokset osoittavat, että Navalnyi myrkytettiin venäläisellä hermomyrkyllä Novitshokilla.

Useimmat länsimaat ja muun muassa EU ja Nato ovat vaatineet Venäjältä selityksiä Navalnyin myrkytykseen ja vaatineet rikostutkinnan käynnistämistä tapauksesta.

Kreml kieltää, että sillä olisi mitään tekemistä myrkytyksen kanssa, ja Venäjän viranomaiset ovat aiemmin kommentoineet, ettei rikostutkinnalle ole tarvetta.

EU-parlamentti äänesti ylivoimaisella enemmistöllä viime viikolla, että Venäjälle tulisi asettaa pakotteita Navalnyin tapauksen vuoksi.

Kolme suomalaismeppiä, Eero Heinäluoma (sd), Miapetra Kumpula-Natri (sd) ja Mauri Pekkarinen (kesk) äänestivät tyhjää. He perustelivat äänestämistään etenkin selkeiden todisteiden puuttumisella.