Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Muna, kana vai some? – aivomme ja krop­pam­me ovat käyneet kohta kaksi vuo­si­kym­men­tä yli­kier­rok­sil­la

Raskausaika ja suotuisat ensimmäiset vuodet ovat mielenterveyden kannalta lottovoitto. Siksi mahdollisimman suuri yhteiskunnallinen panostus tulisi kohdentaa neuvoloihin, päiväkoteihin ja vanhemmuuden tukemiseen ja heti perään kouluikäisiin.

Tässä satsauksessa ei tule unohtaa älylaitteiden tuomaa vaikutusta ihmiseloon. Kuinka paljon tänä päivänä kasvatuksen maaperä on some-rämettynyt: jo vaippaikäinen osaa pyyhkäistä älylaitetta ja vanhemmat ovat nenä kiinni kännykässä, mikä vääristää vuorovaikutuksen ja kielellisen kehityksen laatua lapsen kanssa.

Muistelen kaiholla kultaista 1980-lukua, jolloin elin nuoruuttani hyvinvointivaltion aallonharjalla. 1972 oli säädetty kuuluisa kansanterveyslaki, jonka vaikutukset alkoivat näkyä arkisena terveysluksuksena. Esimerkki: hammashoito vieraili koululuokissa säännöllisesti, jolloin kaikki purskuttelivat fluoria ja saivat hampaanhoitovalistusta. Nyt samaa purskuttelua tulisi soveltaa mielenterveystyöhön. Jalkautua, valistaa, opettaa. Ehkä itse purskuttelu olisi tässä tapauksessa tunteiden tunnistamista, itsemyötätuntotaitoja ja vuorovaikutusta ilman älyhärpäkkeitä.

"Kuinka paljon tänä päivänä kasvatuksen maaperä on some-rämettynyt: jo vaippaikäinen osaa pyyhkäistä älylaitetta."

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.