Mainos

Mu­hok­sen kät­ket­ty luon­to­aar­re kietoi Ikosen perheen pau­loi­hin­sa – Ka­la­sääs­ken saa­lis­tus­len­to ja upeat mai­se­mat ovat py­säyt­tä­viä näkyjä

Ikoset asettuivat Muhokselle kymmenen vuotta sitten, ja paikallinen luonto harrastusmahdollisuuksineen on juurruttanut perheen tiukasti paikkakunnalle. Etenkin oululaislähtöiselle isä-Juhanille Muhoksen jylhä luonto oli positiivinen yllätys.

Muhoksen moninaiset pyöräilymaastot ovat tulleet tutuiksi erityisesti Ikosen perheen rämäpäille, Juhanille ja Nellille.
Muhoksen moninaiset pyöräilymaastot ovat tulleet tutuiksi erityisesti Ikosen perheen rämäpäille, Juhanille ja Nellille.

Saavumme Halinsaaren laavulle Oulujoen rantaan. Puuskittainen tuuli huojuttaa auringon kultaamia puita joen törmillä, kun Petra Ikonen raapaisee tulet nuotioon miehensä Juhanin ja lastensa Eelin ja Nellin tarinoidessa käynneistään Halinsaaressa. Visiittejä on Nellin kenties hieman yläkanttiin osuvan arvion mukaan miljoonia, mutta retkeilyinnosta päätellen ei ainuttakaan liikaa.

Pian kirjoittajankin käteen ojennetaan kahvikuppi ja makkaraa.

”Muhoslaista vieraanvaraisuutta”, pariskunta naurahtaa.

Ikoset ovat saapuneet laavulle kotoaan Lukkarinkankaalta – tällä kertaa autolla, mutta usein matka taitetaan maastopyörän selässä ja talvella hiihtäen. Ulkona viihtyvä perhe asettui Muhokselle kymmenen vuotta sitten, ja retkipaikkojen sekä -reittien runsaus on ollut omiaan juurruttamaan ulkoilmasta nauttivan perheen paikkakunnalle.

Luonnon vaikuttavuus yllätti oululaisen

Muhoksella Oulujoki on uhkeimmillaan: Lemmenpolun jylhät rinteet, Liimanninkosken kuohut ja Isterinkosken pauhaava vesiputous – paikkoja, jotka jäävät usein ulkopaikkakuntalaisille salaisuuden verhon taa.

Ainakin Oulusta kotoisin olevan Juhanin Muhoksen luonto pääsi yllättämään.

”Yllätyksenä tuli, kuinka paljon vaikuttavia kohteita täällä on. Ei tarvitse kauemmas lähteä, vaan kotikunnassa pääsee aina pyöräilemään ja hiihtämään upeisiin maisemiin. Erityisesti Halinsaaren ja Pällin välillä on aivan uskomattomia maisemia”, Juhani maalailee.

Muhoksen kätketyn luontoaarteen yllätykset eivät jääneet tähän. Mieleen on jäänyt näky, kun kalasääski kiisi pitkin jylisevän Liimanninkosken pintaa saaliskala kynsissään.

Kalapaikkoja Muhoksella riittää, ja niitä Juhani ja Eeli kiertävät kesäisin ahkerasti.
Kalapaikkoja Muhoksella riittää, ja niitä Juhani ja Eeli kiertävät kesäisin ahkerasti.

Sienestys ja hillastus kuuluvat myös perheen yhteisiin harrastuksiin. Muhoksella Juhani löysi uudelleen myös lapsuutensa rakkaan harrastuksen: kalastuksen.

”Etenkin Eelin kanssa käymme paljon kalassa. Ostimme veneenkin sitä varten, että pääsemme Oulujoelle soutelemaan ja uistelemaan. Jokeen on istutettu kirjolohta, ja taimenkin nousee Montan alapuolelle”, Juhani kertoo.

Juhani tähdentää, ettei kotikuntaa kauemmas tarvitse lähteä kalaan. Oulujoen lisäksi riittää kalapaikkoja, joissa voi narrata muun muassa kuhaa ja harjusta.

Touhukkaimmallekin riittää tekemistä

Ikosten perhe viettää runsaasti aikaa luonnon helmassa, kukin tavallaan. Maastopyörät löytyvät kaikilta, mutta pyöräily on etenkin isän ja tyttären yhteinen intohimo. Tervareitistö ja muut metsäpolut ovat tulleet kaksikolle pyörän selässä tutuiksi.

”Juhani ja Nelli ovat perheen rämäpäät ja ovat rakentaneet pihallemmekin ramppeja ja hyppyreitä treenaamista varten. Yhdessä olo on kuitenkin luonnossa liikkumisessa meille se tärkein juttu, vaikka kaikki eivät pyöräilisikään – aina me Eelinkin kanssa jotain keksimme”, Petra luonnehtii.

Touhuilun vastapainoksi on mukava istahtaa hetkeksi Halinsaaren laavulle ja nauttia retkieväistä.
Touhuilun vastapainoksi on mukava istahtaa hetkeksi Halinsaaren laavulle ja nauttia retkieväistä.

Hiihtäminen on niin ikään koko perheen harrastus, ja erityisesti Kirkkosaaren tasaisilla, lapsillekin sopivilla laduilla kilometrejä on karttunut runsaasti. Oulun seudun pitkälti tasaisiin latuihin vastapainon tuovat Muhoksen kumpuilevat maastot, ja haastetta kaipaavia Juhani rohkaisee kokeilemaan Korkalanvaaran kisalatuja.

Ikoset luonnehtivat muutoinkin Muhoksen harrastusmahdollisuuksia monipuolisiksi, löytyyhän paikkakunnalta frisbeegolfrata, jäähalli sekä monipuolinen sisäliikuntahalli Tähtiareena. Eeli puolestaan on aloittamassa golfin, jota pääsee harjoittelemaan 9-reikäisellä radalla.

”On hienoa, että paikkakunnalla on paljon harrastusmahdollisuuksia myös matalalla kynnyksellä. Kokeilemista ja aloittamista auttaa sekin, että monia harrastusvälineitä voi lainata kirjastosta”, Petra valaisee.

Rauhallinen ja yhteisöllinen Lukkarinkangas

Perheen koti sijaitsee Lukkarinkankaalla, josta kunnan palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat kätevän matkan päässä.

”Se oli ahaa-elämys, kun tajusin, että uimahallille pääsee potkurilla tai jalan. Silloin totesin, että nyt ollaan hyvässä paikassa”, Juhani hihkuu täsmentäen käyvänsä Eelin kanssa uimahallissa viikoittain.

Matkaa keskustaan on linnuntietä noin kilometri, josta 700 metriä on peltoa. Se luo perheen mielestä alueelle mukavan maalaismaisen tunnelman, vaikka kuntakeskus lähellä onkin.

”Kaikki tarvittava löytyy läheltä, mutta tuntuu – ja välillä tuoksuukin – siltä, että nyt ollaan maalla. On pellot, linnut ja kauriit, ja ihmiset ovat maalaisidyllin tapaan mukavia”, Petra naureskelee.

Ikosille luonnossa oleskelussa on ennen kaikkea kyse yhdessä olemisesta
Ikosille luonnossa oleskelussa on ennen kaikkea kyse yhdessä olemisesta

Juhanille Lukkarinkangas edustaa ennen kaikkea rauhaa ja rentoutumista, jotka ovat vastapaino hektiselle hotellinjohtajan työlle. Myös alueen yhteisöllisyys ansaitsee pariskunnalta kiitosta.

”Naapuriapu toimii, ja vasta trimmasimmekin kuusiaitoja yhdessä. Täällä auttelemme toinen toistamme tarpeen mukaan”, Juhani havainnollistaa.

Juhani ja syntyjään muhoslainen Petra tapasivat aikanaan Oulussa, ja muutto Muhokselle oli pariskunnalle luonteva kompromissi tilanteeseen, jossa Petra työskenteli Oulussa ja Juhani puolestaan Rokualla.

Sittemmin paikallinen luonto ja elämä on kietonut perheen pauloihinsa siinä määrin, ettei edes Juhanin työ Rovaniemellä saa perhettä harkitsemaan muualle muuttamista.

”Ei täältä halua lähteä, kun kaikki tarpeellinen löytyy ja elämä on mallillaan. Työni muualla on tehnyt arjesta, noh, mielenkiintoista, mutta onneksi junalla pääsee kotoa töihin ja takaisin”, Juhani kiteyttää.

Kiinnostaako koti Lukkarinkankaan rauhasta, silti kattavien palveluiden ääreltä? Tutustu alueeseen ja tonttitarjontaan tästä.

Lukkarinkankaan tonttihaku
  • Lukkarinkankaan uuden tonttialueen tontit ovat varattavissa 16.–31.8.2023.
  • Hakija voi itse päättää, haluaako ostaa vai vuokrata tontin. Tontin vuosivuokra on 6 % tontin myyntihinnasta.
  • Lukkarinkangas sijaitsee kattavien palveluiden ja toimivan joukkoliikenteen äärellä.
  • Muun muassa varhaiskasvatuksen palvelut sekä koulupolku aina alakoulusta lukioon ja ammatilliseen koulutukseen sijaitsevat aivan kävelymatkan päässä.
  • Lue lisää alueesta ja tonttihausta: muhos.fi/lukkarinkangas.