Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Miten saadaan suo­ma­lai­set liik­ku­maan työn luokse, jos työ ei liiku suo­ma­lais­ten luokse?

Toivottavasti Säätytalolla mietitään työperäisen maahanmuuton lisäksi myös sitä, miten suomalaisia kannustetaan liikkumaan työn perässä, kirjoittaa päätoimittaja Sanna Keskinen.

Tänään lauantaina kerromme Janne Ruonakankaasta, joka kulkee päivittäin bussilla Vaalasta Ouluun töihin ja takaisin. Ruonakankaan pendelöinnistä tekee erityisesti hatun noston arvoista se, että mies kulkee keskivertoa pidemmän työmatkansa julkisilla ja viettää siis linja-autossa ison siivun jokaisesta arkipäivästään.

Moni muu pendelöijä pääsee vähemmällä. Esimerkiksi Oulun naapurikunnista liikutaan Ouluun ja päinvastoin ahkerasti työssä, ja usein työmatka moottoritietä pitkin taittuu nopeammin kuin matkat Oulun kaupungin sisällä.

Pendelöinti, eli toisella paikkakunnalla työssä käynti, on monelle arkea, mutta samalla se on tärkeä yhteiskunnallinen ilmiö.

Ilman sitä sekä ihmisten valinnanvapaus asuinpaikkansa suhteen että yritysten kyky löytää tarpeisiinsa sopivia työntekijöitä olisi paljon nykyistä suppeampi. Pendelöinti antaa sekä joustoa että valinnanmahdollisuuksia molemmin puolin.

Kun yhä useampi arvottaa työn lisäksi muitakin elämän osa-alueita asuinpaikkaa valitessaan, ei työpaikan sijainti enää määritä asuinkuntaa samalla tavoin kuin aiemmin. Esimerkiksi vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksista, saavutettavuudesta sekä julkisten ja kaupallisten palvelujen tarjonnasta on tullut monelle aiempaa tärkeämpiä valintakriteereitä.

Pendelöinnin määrä onkin kasvanut takavuosista selvästi. Jopa yli kolmannes Suomen työllisistä käy töissä oman asuinkuntansa ulkopuolella.

Itsekin olen pendelöinyt lähes jokaiseen työpaikkaani, joka minulla on vuosien varrella ollut.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.