Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mi­nis­te­riöl­le pa­lau­te­tut yk­sin­yrit­tä­jän tuet ta­kai­sin jakoon – selvää on, että pienten yrit­tä­jien ahdinko ei ole ohi

Kunnille annettiin keväällä 2020 jaettavaksi yksinyrittäjille kahden tuhannen euron suuruiset tuet jaettavaksi syyskuun loppuun mennessä tulleisiin hakemuksiin. Siikalatva sai tukea jaettavaksi 194 000 euroa ja esimerkiksi Oulu 6,8 miljoonaa.

Loppuvuodesta TEM ohjeisti kunnat palauttamaan käyttämättä jääneet tukirahat. Siikalatva palautti 120 000 euroa ja Oulu 4,3 miljoonaa.

Selvää on, että pienten yrittäjien ahdinko ei ole ohi. Päinvastoin tilanne on joillakin vielä vuoden takaista pahempi, kun tilanne on jatkunut huonona pitkään.

Rajoitukset myös kurittavat eri aloja eri tavoin ja siksi melko matalan summan jakaminen kullekin tietyin ehdoin ei selvästi toiminut.

"Yrittäjille varatut rahat tulee antaa kuntien uudelleen jaettavaksi ja sellaisin ehdoin, jotka kohtelevat yrittäjiä oikeudenmukaisesti taloudellisen tilanteen huomioon ottaen."

Paljon kärsineet eivät saaneet yhtään sen enempää kuin 2 000 euroa ja tähän tarkoitukseen valtion varaamaa rahaa jäi käyttämättä. Valtionkonttorin kustannustuki taasen ei ole ollut kaikille pienille yrittäjille edes mahdollinen tukimuoto.

Eri tukimuotoja on kiistatta vaikea suunnitella ja tuissa täytyy olla aina jotkin ehdot, kun kyse on julkisesta rahasta. Kunnissa on paras tietämys oman alueen yrityksistä ja heidän tilanteestaan. Yksinyrittäjän tuen kohdistaminen kuntien jaettavaksi olikin hyvä ratkaisu ja kunnat toimivat siinä erittäin ketterästi.

Kuntien ministeriölle palauttamat rahat tulee antaa takaisin ja aloittaa uusi kierros, sillä monin tavoin tilanne on vielä huonompi penniä venyttäneillä yrityksillä kuin vuosi sitten.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.