Nato-jäsenyys: Turkki tukee Suomen Na­to-jä­se­nyyt­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Tilaajille

Miksi OYS sulkee leik­kaus­sa­le­jaan? Yli­lää­kä­rin mukaan sul­kui­hin ei olisi varaa: "Olemme vält­tä­mät­tö­män edessä, jotta hen­ki­lö­kun­ta tun­ti­si, että heidän hä­tään­sä kuul­laan"

Oulun yliopistollinen sairaala sulkee helmikuun puolivälistä lähtien viidestä kuuteen leikkaussalia päivittäin. Salit pidetään kiinni huhtikuun loppuun saakka. Syynä on pula anestesialääkäreistä ja -hoitajista. Henkilökunnalle halutaan antaa myös hengähdystauko pitkään jatkuneen venymisen jälkeen.

Päivi Laurilan mukaan leikkaussalien sulut ovat tarpeen senkin takia, että henkilökunta saa hetken hengähtää pitkään jatkuneen venymisen jälkeen.
Päivi Laurilan mukaan leikkaussalien sulut ovat tarpeen senkin takia, että henkilökunta saa hetken hengähtää pitkään jatkuneen venymisen jälkeen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) suljetaan viidestä kuuteen leikkaussalia päivittäin reilun kahden kuukauden ajan. Salit suljetaan 15. helmikuuta ja ne pidetään suljettuna 30. huhtikuuta saakka. Päätös kasvattaa hoitojonoa ja hidastaa pääsyä kiireettömiin leikkauksiin.

OYS sulkee ensi maanantaista lähtien leikkaussalejaan, miksi tähän päädyttiin, operatiivisen tulosalueen johtaja, ylilääkäri Päivi Laurila?

– Tällä hetkellä meillä on selkeä pula anestesialääkäreistä ja -hoitajista. Tilanne on kehittynyt pikku hiljaa, mutta vuoden alussa voimaan astunut anestesialääkäreiden työaikalain muutos aiheutti kerralla joka päivä neljän anestesialääkärin työpanoksen häviämisen. Sitä ei hetkessä pysty korvaamaan, kun osaajia ei ole. Yhtä paljon pulaa on anestesiahoitajista, mutta eri syystä.