Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Miksi OYS sulkee leik­kaus­sa­le­jaan? Yli­lää­kä­rin mukaan sul­kui­hin ei olisi varaa: "Olemme vält­tä­mät­tö­män edessä, jotta hen­ki­lö­kun­ta tun­ti­si, että heidän hä­tään­sä kuul­laan"

Oulun yliopistollinen sairaala sulkee helmikuun puolivälistä lähtien viidestä kuuteen leikkaussalia päivittäin. Salit pidetään kiinni huhtikuun loppuun saakka. Syynä on pula anestesialääkäreistä ja -hoitajista. Henkilökunnalle halutaan antaa myös hengähdystauko pitkään jatkuneen venymisen jälkeen.

Päivi Laurilan mukaan leikkaussalien sulut ovat tarpeen senkin takia, että henkilökunta saa hetken hengähtää pitkään jatkuneen venymisen jälkeen.
Päivi Laurilan mukaan leikkaussalien sulut ovat tarpeen senkin takia, että henkilökunta saa hetken hengähtää pitkään jatkuneen venymisen jälkeen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) suljetaan viidestä kuuteen leikkaussalia päivittäin reilun kahden kuukauden ajan. Salit suljetaan 15. helmikuuta ja ne pidetään suljettuna 30. huhtikuuta saakka. Päätös kasvattaa hoitojonoa ja hidastaa pääsyä kiireettömiin leikkauksiin.

OYS sulkee ensi maanantaista lähtien leikkaussalejaan, miksi tähän päädyttiin, operatiivisen tulosalueen johtaja, ylilääkäri Päivi Laurila?

– Tällä hetkellä meillä on selkeä pula anestesialääkäreistä ja -hoitajista. Tilanne on kehittynyt pikku hiljaa, mutta vuoden alussa voimaan astunut anestesialääkäreiden työaikalain muutos aiheutti kerralla joka päivä neljän anestesialääkärin työpanoksen häviämisen. Sitä ei hetkessä pysty korvaamaan, kun osaajia ei ole. Yhtä paljon pulaa on anestesiahoitajista, mutta eri syystä.

Miksi anestesiahoitajista on pulaa?

– Kevään jälkeen emme ole saaneet rekrytoitua sijaisia riittävästi. Hoitajakunta ikääntyy samalla lailla kuin muut, joten poistumaa tulee eläkkeelle siirtymisen myötä. Myös alanvaihtoja tulee, mihin on osittain syynä koronan aiheuttama stressi, joka on vähentänyt kiinnostusta alaa kohtaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.