Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Miksi li­sään­ty­mis­ikäi­siä naisia on vä­hem­män kuin miehiä? – Kauas naiset kar­kaa­vat: "Maasta muut­ta­nei­ta ei ole opittu kat­so­maan su­ku­puo­lit­tain"

Suurin osa muuttopäätöksistä tehdään alle 35-vuotiaana. Asuinpaikkaa miettivä punnitsee arkeen vaikuttavia tekijöitä, kuten samanoloisten ihmisten seuraa, ekologisen elämäntavan onnistumista, uskonnon roolia lasten kasvatuksessa, kulttuuritarjontaa ja itseä kiinnostavia harrastusmahdollisuuksia.

Lähtijän malli on nuorilla naisilla vahva. Menestyvän jääjän malli on harvinaisempi ja menestyvästä palaajasta tulee jopa sankaritarina, aluekehityksen asiantuntija Kirsi Siltanen sanoo.
Lähtijän malli on nuorilla naisilla vahva. Menestyvän jääjän malli on harvinaisempi ja menestyvästä palaajasta tulee jopa sankaritarina, aluekehityksen asiantuntija Kirsi Siltanen sanoo.
Kuva: Anssi Kumpula

Nuoret naiset muuttavat pois, eivätkä palaa. Tähän kiteytyy nuorten naisten ja miesten määrien epätasapaino lähes kaikkialla Suomessa.

Sivusimme asiaa viime viikonvaihteen jutussamme: Seksiä saa­mat­to­mien nuorten sink­ku­mies­ten osuus kasvaa Suo­mes­sa – Nuoria naisia muuttaa ul­ko­mail­le, ja vain yh­dek­säs­sä kun­nas­sa 20–34-vuo­tiai­ta naisia on enemmän kuin miehiä

Mihin naiset oikein karkaavat ja miksi?

Lähtijän malli on nuorilla naisilla vahva. Menestyvän jääjän mallia on vähemmän ja menestyvästä palaajasta tulee jopa sankaritarina, vertailee asiantuntija Kirsi Siltanen aluekehityksen asiantuntijayritys MDI:stä.

Muuttoliikkeen suurin selittävä tekijä on koulutus. Jo lukiossa tytöt ovat enemmistönä, ja korkeakoulutukseen hakeutuminen jatkaa erkaantumiskehitystä.

Ja sitten: paluu kotipaikkakunnalle ei joko kiinnosta, tai onnistu.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.