Oulun kaupunginjohtaja: Katso Oulun kau­pun­gin­joh­ta­jan paikkaa ha­ke­neet

Pääkirjoitus: Valtion ener­gia­re­mont­ti­ta­kaus­ten ulo­tut­ta­va myös syr­jä­seu­duil­le

Mikko Alatalo lau­lat­taa ou­lu­lai­sia Oulu Sin­fo­nian säes­tyk­sel­lä – "Hu­pi­saar­ten ta­pah­tu­ma kruunaa juh­la­vuo­te­ni"

Mikko Alatalo pyrkii käymään aina Oulun visiiteillään lapsuusmaisemissaan Kiimingissä, Kiiminkijoen rannalla.
Mikko Alatalo pyrkii käymään aina Oulun visiiteillään lapsuusmaisemissaan Kiimingissä, Kiiminkijoen rannalla.
Kuva: Markku Ruottinen

Kansantaiteilija Mikko Alatalo on laulattanut oululaisia lähes joka kesä viimeisen parinkymmenen vuoden ajan, eikä kuluva kesä tee poikkeusta. Tällä kertaa Alatalo nousee torstaina 12. elokuuta Hupisaarten Teatterin lavalle yhdessä Oulu Sinfonian kanssa. Tapahtuma on osa Oulussa järjestettäviä valtakunnallisia Kotiseutupäiviä.

– Olen todella otettu ja mielissäni siitä, että minulle tarjoutui mahdollisuus päästä esittämään synnyinkaupunkiini omista ja ystävieni kappaleista mahtavia sovituksia Jukka Myllyksen johtaman huippuorkesterin kanssa. Tämä on valtava kunnianosoitus, Alatalo hehkuttaa.

Kuuluisan ruotsalaisen Skansen-yhteislaulutapahtuman tyyliin järjestettävä Allsång på Hupisaari -tapahtuma on ikärajaton ja ilmainen.

Alatalon mukaan luvassa on suomalaiseen sielunmaisemaan juurtuneita kappaleita.

– Jokaiselle on luvassa jotakin aina naisten Tytöt tahtoo pitää hauskaa -voimalaulusta lasten ja lastenmielisten Känkkäränkkään ja Maalaispojasta Ihmisen ikävään toisen luo, hän luettelee.

Alatalon omien laulujen lisäksi illan aikana kuullaan kappaleita muun muassa Juicen ja Jukka Kuoppamäen tuotannosta.

– Yleisö saa sekä laulaa mukana että kuunnella ja fiilistellä. Kuunneltavia biisejä ovat muun muassa Kiiminkijoki sekä 11 virran maa.

Juhlavuosi käynnissä

Mikko Alatalo täytti 70 vuotta vappuna. Sen jälkeen elämä on ollut yhtä juhlahumua.

– Pitkien kalsarikuukausien jälkeen on ollut mahtavaa päästä jälleen ihmisten ilmoille. On ollut keikkaa, haastatteluja, Ylen juhlalähetys ja 10 cd:tä käsittävä Reissupoika -juhlajulkaisu. Nyt tämä tuleva Hupisaarten tapahtuma kruunaa juhlavuoden.

Varsinainen Alatalon 70-vuotisjuhlakonsertti siirrettiin koronatilanteen vuoksi ensi vuodelle. Se pidetään miehen nykyisessä kotikaupungissa Tampereella Tampere-talossa maaliskuussa.

Uutta musiikkia Alatalolla ei ole juuri nyt työn alla.

– Sen suhteen ei ole enää paineita, kun on 50 vuotta tehnyt lauluja, Alatalo naurahtaa.

Hän kuitenkin lisää samaan hengenvetoon lähtevänsä syksymmällä pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa, muusikko ja lauluntekijä Harri Rinteen luokse Viroon.

– Koskaanhan ei tiedä, mitä sillä reissulla syntyy!

Monessa mukana ollut Mikko Alatalo ei aio jämähtää paikoilleen uudelle vuosikymmenelle siirryttyäkään.

– Pyrin pitämään itseni liikkeessä niin kauan kuin jalat kantaa ja muisti pelaa. Paitsi taiteilijana, myös hiihtäjänä ja laskettelijana. Lapin lumia odotellessa liikun mielellään moottoriveneellä. Näsijärveä ja Turun saaristoa on katseltu viime aikoina vesiltä käsin ja nautittu tästä ihanasta kesästä, hän sanoo.