Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Metsät Poh­jois-Poh­jan­maan alue­ta­lou­des­sa – osaa­mi­ses­ta, tut­ki­muk­ses­ta ja muista alan toi­min­ta­edel­ly­tyk­sis­tä on pi­det­tä­vä hyvää huolta myös jat­kos­sa

Pohjois-Pohjanmaalla jalostettiin puuta noin 4,5 miljoonaa kuutiometriä eli noin seitsemän prosenttia metsäteollisuuden Suomessa käyttämästä puusta vuonna 2022. Lisäksi noin kolmannes maakunnassa hakattavasta puumäärästä viedään jalostettavaksi naapurimaakuntiin.

Maakunnan metsäteollisuuden voi arvioida tuovan vientituloja kansantalouteen samassa suhteessa, eli noin miljardi euroa. Koko maan tasolla metsäteollisuuden vientitulot olivat viime vuonna yli 14 miljardia euroa.

Merkittävä vaikutus kansantalouteen syntyy verotulojen kautta. Metsäteollisuus yhdessä metsätalouden ja näiden hankintatoimialojen kanssa kerrytti valtiolle verotuloja 3,6 miljardia euroa vuonna 2018. Tuloista noin puolet kertyy palkasta maksettavien verojen ja sivukulujen kautta. Muita merkittäviä eriä ovat arvonlisävero, yhteisöjen tuloverot, polttoaineverot ja niin edelleen.

"Merkittävä osa rahavirroista jää kiertämään aluetalouteen."

Teollisuuden puunhankinta luo merkittäviä suoria rahavirtoja metsänomistajille sekä puun korjuu- ja kuljetusyrittäjille.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.