Kiinteistöt: An­tel­lin tyh­jil­le lei­po­mo­ti­loil­le neu­vo­tel­laan uutta käyttöä

Sote-uudistus: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueel­le käyt­töön ly­hyem­pi oheis­ni­mi

Luitko jo tämän?: Ou­lu­lais­muu­sik­ko Jarmo Heik­ki­nen kyseli nuorena soit­to­hom­mia Ab­bal­ta, mutta livisti ennen Björnin saa­pu­mis­ta

Tilaajille

Metsä palaa al­ku­pis­tee­seen­sä – luonnon kier­to­ku­lul­le met­sä­pa­lo on yksi tärkeä vaihe, josta useat lajit hyö­ty­vät

Metsäpalo mielletään usein täystuhoksi. Maanomistajalle tapahtuma on tragedia. Luonnon näkökulmasta metsäpalo merkitsee kuitenkin luonnollisen kiertokulun yhtä tärkeää vaihetta. Useat metsäpaloista riippuvaiset lajit ovat nykyisin uhanlaisia.

Mustaksi hiiltynyt metsä näyttää elottomalta. Sitä se ei kuitenkaan ole, sillä ensimmäiset hiiltynyttä maastoa hyödyntävät vipeltäjät saapuvat paikalle jo silloin, kun maa vielä savuaa. Jotkut hyönteislajit ja kasvien juuret myös selviävät palosta hengissä syvällä maaperässä.

Metsän palaminen käynnistää aina monimutkaisen vuosikausia kestävän prosessin, jossa jokaisella eliöllä on tärkeä tehtävänsä. Jotkut lajit ovat evoluution myötä erikoistuneet kukoistamaan tässä metsän elinkaaren alkupisteessä.