Taivalkoski: Tai­val­kos­ken eronnut kun­nan­joh­ta­ja tie­dot­tees­saan Kun­ta­leh­des­sä: "Minuun is­tu­tet­tiin pelon siemen"

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Mainos: Kaleva Digin ke­sä­tar­jous: 17,90 € 3kk, vain tänään.

Tilaajille

Meren jäät ovat tällä het­kel­lä noin puoli metriä pak­su­ja, mutta kul­ki­jal­ta vaa­di­taan silti tark­kaa­vai­suut­ta – nas­ka­lei­den lisäksi tulee va­rau­tua avun soit­ta­mi­seen hädän sat­tues­sa

Kuluvan talven pitkät pakkasjaksot ovat tehneet merelle kestävän jääkannen. Jäällä liikkuessa on kuitenkin syytä pitää silmänsä auki.

Virpiniemen merivartioasemalta lähdetään pelastus- ja etsintätehtäville olosuhteiden mukaan esimerkiksi moottorikelkalla tai takana näkyvällä ilmatyynyaluksella.
Virpiniemen merivartioasemalta lähdetään pelastus- ja etsintätehtäville olosuhteiden mukaan esimerkiksi moottorikelkalla tai takana näkyvällä ilmatyynyaluksella.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Jäällä liikkumisen kausi alkaa olla vilkkaimmillaan, kun keskitalven kirkkaat pakkaspäivät vetävät runsaasti liikkujia meren jäälle.

Virpiniemen merivartioaseman varapäällikkö, luutnantti Antti Jutila kertoo, että kuluva talvi on ollut jäätilanteeltaan Oulun seudulla varsin tavallinen. Talvella on ollut useita pitkiä pakkasjaksoja  ja jään paksuus on tällä hetkellä noin puoli metriä. Ilmatieteen laitoksen jääkartat kertovat samaa: jään paksuus on Perämerellä pitkälti 20–45 senttiä tai 25–55 senttiä. Aavalla merellä on kuitenkin syytä pitää silmänsä auki, sillä jäällä liikkuessa vastaan voi tulla joitakin pahimmillaan kohtalokkaita vaaranpaikkoja. Eritoten moottorikelkalla liikkuessa vauhtia on huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi hiihtäjällä tai jalankulkijalla, jolloin onnettomuusriski on suurempi ja aikaa havainnointiin vähemmän.