Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Kaleva Live: Voi­mis­te­lu­päi­vät jat­ku­vat Ou­lu­hal­lis­sa

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Mediat: Bri­tan­nia lä­het­tää köyh­dy­tet­tyä uraania si­säl­tä­viä pans­sa­ri­am­muk­sia Uk­rai­naan – ­Ve­nä­jän mie­les­tä ydin­so­ta on vain muu­ta­man as­ke­leen päässä

Brittien puolustusministeriön mukaan Putin tietää, ettei uraania sisältävillä ammuksilla ole mitään tekemistä ydinaseiden kanssa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ja ulkoministeri Sergei Lavrov tapaamisessa Kremlissä 15. maaliskuuta.
Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ja ulkoministeri Sergei Lavrov tapaamisessa Kremlissä 15. maaliskuuta.
Kuva: VLADIMIR GERDO / SPUTNIK / KREML

Brittiläismediat kuten Reuters ja BBC kertoivat tiistaina Britannian päätöksestä lähettää tehokkaita Challenger 2 -tankkeja Ukrainaan.

Näiden tankkien ampumatarvikkeiksi Britannia on kertonut lähettävänsä köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia.

Köyhdytetty uraani ei ole samanlaista kuin rikastettu uraani, jota käytetään ydinaseissa. Se vapauttaa kuitenkin lähiympäristöön radioaktiivista säteilyä ja voi vahingoittaa esimerkiksi keuhkoja ja sisäelimiä.

Köyhdytettyä uraania käytetään panssari läpäisevissä ammuksissa, jotka on tarkoitettu esimerkiksi panssarivaunujen tuhoamiseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi lehdistötilaisuudessa tiistaina Venäjän vastaavan Britannian aikeisiin asianmukaisesti.

– Jos tämä toteutuu, Venäjän täytyy reagoida asianmukaisesti. Länsi on jo nyt valmistelemassa ydinvoimapohjaisia aseita, Putin lausui.

Kiinan presidentti Xi Jinping oli juuri päättänyt vierailunsa Venäjällä, jossa johtajat kehuskelivat maiden suhteita prioriteeteiksi ja "kahdeksi suureksi naapurivallaksi."

Myös Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu kommentoi Britannian aikeita venäläismedioille.

– Uusi askel on otettu ja vain muutama askel on enää jäljellä.

Šoigu viittasi puheessaan ydinaseiden käyttöön.

Myös Venäjällä on arsenaalissaan köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia, mutta niiden käytöstä Ukrainan sodassa ei ole varmaa tietoa.

Britannia: Venäjä levittää tahallista disinformaatiota

Britannia on käyttänyt köyhdytettyä uraania aseissaan vuosikymmenten ajan. Britannian puolustusministeriö julkaisi Putinin lehdistötilaisuuden jälkeen lausunnon, jossa se syyttää Putinia tahallisesta disinformaation levittämisestä.

Puolustusministeriön mukaan Putin tietää, ettei uraania sisältävillä ammuksilla ole mitään tekemistä ydinaseiden kanssa.

Kemiallisten aseiden asiantuntija Hamish de Breton-Gordon kommentoi BBC:lle, että on naurettavaa verrata ammuksia ydinaseisiin. Köyhdytettyä uraania muodostuu uraanin rikastuksen sivutuotteena.

Köyhdytettyä uraania käytetään, sillä se on hyvin kovaa ja läpäisee panssaria tehokkaasti. Osuessaan se jättää ilmaan palavan pilven, josta uraani laskeutuu maahan.

USA ilmaisi tiistaina, että se ei aio lähettää uraaniaseita Ukrainaan.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Britannia vaikuttaa olevan valmis rikkomaan humanitaarista lakia, kuten vuonna 1999 Jugoslaviassa, jossa Nato käytti kemiallisia aseita.

– Ei ole epäilystäkään, etteivätkö suunnitelmat päättyisi huonosti Lontoon kannalta, Lavrov lausui.