Henkilöt: Ou­lu­lai­nen Henna Van­ha­nen on Suomen paras juok­si­ja ikä­luo­kas­saan, yöt hän työs­ken­te­lee OYSissa

Henkirikokset: Mies tuo­mit­tiin yli 10 vuo­dek­si van­keu­teen Kon­tin­kan­kaan taposta

Hoitojonot: Laki pa­kot­taa yö­vuo­ron lää­kä­rit päi­väk­si unille, mikä pa­hen­taa OYSin leik­kaus­sa­lien hen­ki­lös­tö­pu­laa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Maw­so­nin kai­rauk­set vah­vis­ta­vat, että Ra­ja­pa­lo­jen alue Yli­tor­niol­la on Eu­roo­pan suu­rim­pia kul­ta­va­ran­to­ja – "E­siin­ty­mä on joka suun­taan auki"

Ylitornio

Uudet tiedot Rajapalojen malminetsinnästä vahvistavat, että Ylitornion ja Rovaniemen rajalla on maailmanluokan kulta- ja kobolttivarannot.

Mawson oy:n toimitusjohtaja Noora Ahola sanoo, että Rajapalojen kultavarannot ovat Euroopan "top tenissä", eli kymmenen suurimman joukossa. Kyseessä on myös yksi suurimmista tunnetuista kobolttivarannoista Euroopassa.

– Hyvältähän tämä näyttää, Ahola tiivistää viime talven kairauksien tulokset.

Mawson kairasi viime talvena Rajapalojen alueelle 76 tutkimusreikää. Uusien timanttisyväkairausten tuottaman tiedon perusteella yhtiö on korottanut arviotaan kultavarannosta 47 prosentilla edelliseen arvioon verrattuna. Yhtiö korotti samalla arviotaan kullan keskipitoisuudesta 19 prosentilla.

Kultavaranto ilmaisee, paljonko maan uumenissa on kultaa. Keskipitoisuus kertoo siitä, miten hajallaan kulta on maan sisällä. Mitä tiiviimpi – eli rikkaampi – esiintymä on, sitä helpommin kulta saadaan talteen ja kaivoksen perustaminen kannattaa.

– Rajapalojen esiintymä on rikas. Pienellä alueella on paljon kultaa ja kobolttia, Ahola luonnehtii.

Vasta osa tutkittu

Malminetsintäyhtiö Mawson on tutkinut Rajapalojen kultaa siitä asti, kun löysi sen vuonna 2012. Alueelle on kairattu yhdeksän vuoden aikana yhteensä 544 keskimäärin 155 metrin syvyistä reikää.

Vielä viime vuonna Mawson puhui neljästä kultaesiintymästä alueella, mutta nyt lukumäärä on nostettu kahdeksaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.