Mainos

Ma­rit­tan työ OSAOssa on sekä pullaa että digiä – “Täällä on mitä mo­ni­nai­sim­pia polkuja opet­taa”

Maritta leipoi itsestään unelma-ammattinsa lisäksi rajojen rikkojan, joka on luonut omannäköisen uran monipuolista leipomoalaa, elintarviketeknologiaa ja digiä opettaen. Koulutuskuntayhtymä OSAOn työnantajakampanja esittelee OSAOlaisten lapsuuden haaveita, jotka ovat tulleet todeksi tämän päivän työssä. Ilahduttavat tarinat on visualisoitu tekoälyn avulla.

Maritta Vikeväinen inspiroi ja kasvattaa tulevaisuuden elintarvikealan ammattilaisia OSAOssa. Kuvassa Antti Karppisen luoma tekoälykuva Marittan lapsuuden haaveesta.
Maritta Vikeväinen inspiroi ja kasvattaa tulevaisuuden elintarvikealan ammattilaisia OSAOssa. Kuvassa Antti Karppisen luoma tekoälykuva Marittan lapsuuden haaveesta.

Teksti: Marko Sirviö, Emilia Käsmä Kuvat: Antti Karppinen, Tommi Levy

Maritta Vikeväinen tiesi jo 12-vuotiaana ryhtyvänsä leipuriksi. Peruskoulussa pänttääminen tuntui haastavalta, mutta niin vain hän oli ammattikoulusta leipuriksi valmistuessaan luokan priimus. Omat monipuoliset vahvuudet alkoivat löytyä, ja lopulta elämä vei opettajaksi asti.

Vahvuuksiaan Maritta käyttää nyt Koulutuskuntayhtymä OSAOssa elintarvikealan lehtorina ja digitaitoja opettaessaan. Ammatillisen opettajan työn monipuolisuus sekä omien taitojen laaja hyödyntäminen ja kehittäminen ovat vastanneet lapsuuden haaveisiin jopa kuviteltua kattavammin.

Mahdollisuus rikkoa rajoja

Opettajan työn lisäksi monipuolisia ovat myös elintarvike- ja leipomoala. Uudet tekniikat ja muuttuvat trendit on saatettava myös opiskelijoiden päähän. Maritta on itsekin ikuinen oppija.

”Leipominen kun on kemiaa ja fysiikkaa, joten kaikki voi periaatteessa mennä pieleen. Pitää tietää, mitä tässä hommassa tapahtuu, ja se tuo sellaista haastetta. Olen aina ollut kiinnostunut myös tekniikasta: kaikki leipomoprosessit, miten koneet ja laitteet toimivat.”

Siksi Maritta lähti kehittämään omaa osaamistaan. Ensin elintarviketeknikoksi ja myöhemmin insinööriksi. Pitkän ammatillisen opettajan työn ohessa hän jatkoi opiskeluja vielä tekniikan alan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon asti.

Maritta miettii, ettei ehkä ole aina mennyt siitä, mistä aina on matalin, vaan halunnut puskea eteenpäin. Elintarvikealan opetuksen kyljessä hän toimii myös digiopettajana – kaksi asiaa, jotka Marittan mielestä sopivat hirveän hyvin yhteen.

”Olen ollut erikoistumiskoulutuksissa ja toiminut erilaisissa hankkeissa. Nämä ovat OSAOssa ihan mahtavia mahdollisuuksia kehittyä.”

Monenlaiset mahdollisuudet oman työn luovaan tuunaukseen on OSAOssa turvattu: itseään saa toteuttaa ja uraansa muotoilla miten itselle sopii. OSAOn työhyvinvointikyselyn (5/2023) mukaan työntekijät arvostavat erityisesti sitä, että saavat mahdollisuuden ajatella ja toimia itsenäisesti työssään.

Työnantajana OSAO antaa myös rikkoa rajoja – siitä Maritta on aina pitänyt.

”OSAO on kuitenkin iso talo ja toimija. Täällä on mitä moninaisimpia polkuja myös opettaa.”

Mahdoton muuttuu mahdolliseksi tekoälyllä

OSAOn työnantajakampanjan lapsuuden haaveet on visualisoitu tekoälyn avulla. Lapsuuskuvat toteutettiin yhteistyössä tekoälykuvatuotantojen osaajan, valokuvaaja Antti Karppisen kanssa. Kuvien pohjana olivat OSAOlaisten omin sanoin kertomat lapsuuden haaveet.

”Mielikuvituksellisia tarinoita on hankala visualisoida valokuvauksen keinoin. Siksi haaveet vuosienkin takaa päätettiin tehdä näkyviksi modernilla otteella tekoälyllä, jolla tehty kuva yhdistettiin nykyhetkeen”, kertoo viestintäpäällikkö Marsa Jurvakainen.

OSAOlaisten oma ääni kuuluu konkreettisesti artikkeleissa, videoissa ja radiospoteissa, joita voi nähdä ja kuulla monissa digikanavissa tulevan vuoden aikana.

”Työmme tärkein tavoite on parhaan osaamisen tarjoaminen opiskelijoille ja työelämälle. Meillä on vuosittain auki noin 100 työpaikkaa: haemme osaajia pääasiassa opetusalan työtehtäviin, mutta etsimme tekijöitä myös erilaisiin opetuksen tukipalveluihin ja ison koulutuksenjärjestäjän asiantuntijatehtäviin”, kertoo henkilöstöjohtaja Jyrki Ojala.

Myös opettaja kehittyy

Elämänmittaisen opintopolunkin ansiosta Marittalle työ on aina ollut melkoisen maistuvaa. Erityistä kiitosta opettaja ei työstään kaipaa, mutta mieltä lämmittävät positiiviset puhelut kentältä. OSAOn opettajilla on hyvät alan verkostot, ja kun työnantajalle saa suositella hyvää tekijää, voi itseään hieman onnitella.

OSAOssa on vuosittain auki noin 100 työpaikkaa opetusalan ja tukipalveluiden työtehtäviin. OSAOssa on ison talon mahdollisuudet kehittyä ja toimia, elintarvikealan lehtori Maritta Vikeväinen sanoo.
OSAOssa on vuosittain auki noin 100 työpaikkaa opetusalan ja tukipalveluiden työtehtäviin. OSAOssa on ison talon mahdollisuudet kehittyä ja toimia, elintarvikealan lehtori Maritta Vikeväinen sanoo.

”Sitä fiilistä ei voi tiivistää yhteen lauseeseen, kun olen saanut opiskelijan oppimaan ja kehittymään niin, että hän pärjää ja kehittyy työelämässä”, Maritta hymyilee.

”Tykkään opettaa sen takia, koska näen sen kehityksen niin lyhyessä ajassa.”

Kehitystä tapahtuu muillakin kuin opiskelijoille, sillä opettaja ei voi tulla valmiiksi. Marittakin omaksuu joka päivä jotain uutta ja esimerkiksi käyttää työssään tekoälyä työkaluna ideoinnissa. Jokapäiväisessä työssä Maritta hyödyntää osaamisestaan siivuja sieltä, toisia täältä.

Käsityössä näkee tekemisen, mutta digityössä kokonaisuuden, Maritta muotoilee. Opetustyön monipuolisuus ja etenkin sen muotoilu OSAOssa oman mielenkiinnon – ja unelmien! – mukaan ovat asioita, joista Maritta haluaa muistuttaa.

”En vain halunnut olla leipuri, vaan olen – ja paljon muutakin!”

Kiinnostuitko OSAOsta työnantajana? Tule OSAOon rakentamaan kanssamme pohjoisen ammattilaisten, yritysten ja koko yhteisön menestystarinaa! Lue lisää OSAOsta työpaikkana ja katso avoimet työpaikat.