Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Sosiaalinen media: Jaakko ja Niina Polon pa­ri­suh­de­huu­mo­ri kerää jopa mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja Ins­ta­gra­mis­sa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ma­ra­ton­kes­kus­te­lu EU-el­py­mis­pa­ke­tis­ta jatkuu edus­kun­nas­sa, kes­key­tys luvassa vii­meis­tään aamulla

Perussuomalaisten varapuhemies Juho Eerola hyllytettiin elpymispaketin käsittelyn ajaksi. Syynä on epäily siitä, toimisiko Eerola puhetta johtaessaan puolueettomasti

Perussuomalaisten Juho Eerola arkistokuvassa.
Perussuomalaisten Juho Eerola arkistokuvassa.
Kuva: Mauri Ratilainen

EU:n elpymispakettikeskustelu jatkuu eduskunnassa. Keskustelu keskeytettiin torstaiaamuna ennen kello kymmentä aamulla perustuslakivaliokunnan kokouksen vuoksi.

Keskustelun jatkuessa iltakahdeksalta puheenvuoropyyntöjä oli useita, ja niitä on tullut lisää keskustelun edetessä. Keskustelun jatkumisesta on pitänyt huolen oppositiopuolue perussuomalaiset.

Jo nyt on tiedossa, että jos keskustelu jatkuu yön yli, täysistunto keskeytetään huomenna kello 8:n ja 13.30:n väliseksi ajaksi valiokuntien kokousten vuoksi.

Keskustelu edeltää täysistunnon äänestystä siitä, hyväksyykö Suomi EU:n 750 miljardin euron elpymispaketin ja seitsemän vuoden budjettikehykset, noin 1 074 miljardia euroa.

Varapuhemies Eerola ei toistaiseksi johda puhetta elpymispaketin käsittelyssä

Eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola (ps.) ei toistaiseksi johda puhetta eduskunnan täysistunnossa EU:n elpymispaketin käsittelyn aikana, kertoi puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) STT:lle torstaina iltapäivästä. Syynä on epäily siitä, toimisiko Eerola puhetta johtaessaan puolueettomasti.

Eerola on avoimesti tuonut esiin, että hänellä on perussuomalaisten politiikkaan liittyviä tavoitteita, ja Vehviläisen mukaan tämä voisi vaarantaa hänen puolueettomuutensa.

– On suuri riski, että hän ajattelee puhemiehen työtä enemmin perussuomalaisesta näkökulmasta kuin puolueettoman puhemiehen roolista.

Vehviläinen kertoo yllättyneensä, kun Eerola keskiviikkona avoimesti kertoi STT:lle, että hän olisi edellisyönä saattanut käyttää istuntoa johtaessaan tilannetta hyväkseen, jos tukipaketin vastustajilla olisi ollut tilapäinen enemmistö eduskunnassa. Näin paketin käsittely olisi voinut lykkääntyä jopa syksyyn saakka.

Vehviläinen otti tuolloin yöllä istunnon johtaakseen, eikä tällaista tilannetta päässyt syntymään.

Vetovastuussa Vehviläinen ja Filatov

Lisäksi eduskunta äänesti keskiviikkona, että elpymispaketin käsittely pannaan pöydälle illalla alkaneeseen toiseen täysistuntoon. Näin ollen paketin käsittelyä ei voida enää lykätä.

Vehviläinen kertoi, että hän ennen keskiviikkoiltana alkanutta istuntoa keskusteli ensimmäisen varapuhemiehen Tarja Filatovin (sd.) ja eduskunnan virkakunnan kanssa, onko vielä muita riskejä siihen, että asian käsittelyä pitkitettäisiin.

Vehviläinen sanoi keskustelleensa keskiviikkona ratkaisusta Eerolan kanssa ja tämän ymmärtäneen sen.

Elpymispaketin käsittelyä johtavat nyt puhemies Vehviläinen ja varapuhemies Filatov vuorovedoin.

Varapuhemiesten tehtävä on sijaistaa puhemiestä tämän ollessa estyneenä. Ensisijaisena sijaisena on ensimmäinen varapuhemies.

Vehviläisen ratkaisusta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

13.5. kello 22.51: Päivitetty tiedoilla keskustelun jatkumisesta kohti yötä.