Uimahallit: Oulun ui­ma­hal­lis­sa ja Ve­si-Ja­tu­lis­sa sul­jet­tu altaita bak­tee­ri­löy­dös­ten vuoksi

Kuvagalleria: Ve­ren­pu­nai­nen ja vio­let­ti hetki ikuis­tui lu­ki­joi­den ko­mei­siin kuviin

Oikeudenkäynti: Oulussa isoa huu­me­kaup­paa pyö­rit­tä­neil­le pitkät van­keus­tuo­miot

Maan­teil­lä siir­ry­tään tal­vi­ra­joi­tuk­siin Lapista alkaen – val­ta­osas­sa Suomea no­peus­ra­joi­tuk­set muut­tu­vat kes­ki­viik­ko­na 26. lo­ka­kuu­ta

Suomen maanteillä siirrytään talvinopeusrajoituksiin ensimmäisenä Lapissa 20. lokakuuta. Suurin osa maasta siirtyy talvirajoituksiin keskiviikkona 26. lokakuuta. Kuvituskuva.
Suomen maanteillä siirrytään talvinopeusrajoituksiin ensimmäisenä Lapissa 20. lokakuuta. Suurin osa maasta siirtyy talvirajoituksiin keskiviikkona 26. lokakuuta. Kuvituskuva.
Kuva: Maiju Torvinen

Maanteillä siirrytään talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin alkaen Lapista torstaina 20. lokakuuta. Muualla Suomessa nopeusrajoitukset muuttuvat noin viikko myöhemmin, useimmilla alueilla keskiviikkona 26. lokakuuta ja koko maassa viimeistään 28. lokakuuta mennessä.

Nopeusrajoitukset lasketaan maanteillä pääosin 80 kilometriin tunnissa ja joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat talven ajaksi 100 kilometriin tunnissa.

Talviaikana suuri osa liikkumisesta tapahtuu pimeään aikaan, jolloin onnettomuusriski voi olla kaksinkertainen verrattuna ajamiseen päivänvalossa ja sulalla kelillä. Liukkaalla kelillä riskit voivat olla moninkertaiset.

Alempi ajonopeus lisää turvallisuutta ja tuo myös polttoainesäästöjä, muistuttaa Väylävirasto tiedotteessaan.

Tiedotteessaan Väylävirasto viittaa polttoainesäästöissä VTT:n tutkimukseen, jonka mukaan talvinopeusrajoitukset voivat vähentää henkilöauton polttoaineen kulutusta 15–18 prosenttia kesänopeuksiin verrattuna.

Talvirajoitusten pääsäännöistä voidaan poiketa joissain tapauksissa mikäli tiellä on korkea turvallisuustaso tai pienet liikennemäärät. Sadan kilometrin nopeusrajoitus voi jäädä maanteillä voimaan esimerkiksi teillä, joissa kaide erottaa ajosuuntia toisistaan.

Korkeimmat rajoitukset voidaan pitää voimassa marraskuun loppuun asti myös vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä, jos sää- ja keliolot sen sallivat. Esimerkiksi 120 km/h:n rajoitus voi siis olla voimassa vielä marraskuussa hyvissä ajo-olosuhteissa valoisana vuorokauden aikana.

Normaaleihin nopeusrajoituksiin palataan tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Väylävirasto kertoo, että talvikauden nopeusrajoituksien arvioidaan säästävän vuosittain kahdeksan ihmisen hengen ja kymmeniä loukkaantumisia.

– Kaiken kaikkiaan alempi ajonopeus antaa kuljettajalle enemmän aikaa havaita ja toimia yllättävissäkin tilanteissa. Suurin sallittu nopeus ei läheskään aina ole sama asia kuin turvallinen ajonopeus, etenkään talvikaudella. Jos olosuhteet edellyttävät, on paras vähentää nopeutta entisestään, sanoo tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta.

Talvikauden nopeusrajoituksista päätetään aluekohtaisesti paikallisten ELY-keskusten toimesta.